Easter egg i svensk litteratur

easter eggsNågon som lagt märke till easteregget i Dekius Lacks roman Den unge Stäppvargen? På bokens baksida finns en QR-kod som leder till en utförlig analys av romanen. Precis som i fiktionen där alla romaner analyseras på detta sätt, får man här en utförlig redovisning av hur mycket i boken som t ex är stulet från andra romaner.

I den så kallade Blombosviktningen får man reda på att material och inspiration i romanen hämtats från bl a Ray Bradbury:  Fahrenheit 451; F Scott Fitzgerald: Den store Gatsby; J D Salinger: Nio Noveller. Rena textstölder är hämtade från t ex Kafka, Dostojevskij, Tolstoy, Strindberg, Stig Dagerman. Litterära händelser kan nu avslöja en rolig länk som lades ut i samband med boksläppet för sex år sedan.

[Easteregg = ett gömt tillägg i t ex ett datorprogram, film eller bok.]

%d bloggare gillar detta: