Om oss

Dancing On Top of a Skyscraper, 1926

Litterära händelser är en blogg/nättidning om böcker och författare, ett forum för rörelser i bokvärlden, till lika delar pinfärska nyheter och omistliga klassiker – klassiker som av nödvändighet bubblar upp igen och igen och därför utgör nyheter de också. Böcker behövs, böcker måste kommenteras. Ser jag någon gång ut att deppa? Påminn mig då genast om att livet är viktigt och böcker ännu viktigare.

Riktlinjer för Litterära händelser? Kanske tre ess kan få bli blinkfyrar:

Simplicity – den enklaste lösningen är ofta den bästa, den rikaste kommentaren är den raka, bryter man ner mångfalden hamnar man snart i klarhet, det finns ingen anledning att kommentara innehållet i all världens böcker – det räcker med den man håller i, och börja med att göra det basic. En lång resa börjar med ett steg. Nästa alla böcker har något bra i sig.

Singularity – låt oss gärna gå inåt istället för att flaxa runt, låt oss koncentrera, fokusera. Med singulariteten menas den absoluta ettpunkten (eller nollpunkten), till exempel mittpunkten i ett svart hål. När allting är så mycket ett (eller noll) går det inte att räkna vidare, det är färdigräknat. Gravitationen upphör och den einsteinska rumtiden blir evig och oändlig. Negativity won’t pull you through. Såna böcker är varken ute eller inne. Nånsin. De kallas klassiker.

Serendipity – när man letar efter något kan man av en slump hitta något annat som är mycket bättre än det man letade efter. Som när Fleming upptäckte penicillinet. Så är det att gå runt i ett bibliotek eller en bokhandel eller läsa en bra boksida på nätet, man upptäcker böcker man inte trodde fanns, ännu bättre böcker än ens gamla favoriter. Och tänk – de har ofta funnits där länge och bara väntat på en. Serendipity är förresten en glassbar i New York också, som Warhol brukade frekventera innan han blev känd.

Jag som redigerar Litterära händelser lystrar till namnet Tommy Terabyte. Jag jobbar till vardags inom bokbranschen med diverse sysslor. Litterära händelser redigerar jag på min fritid, för nöjes skull och oavlönat. No commercial potential. Om du av någon anledning skulle vilja ha kontakt med mig kan du lätt nå mig genom att skriva en rad i kommentarfältet här nedan.

Comments

 1. Hej! Tack för den fina recensionen! Vi har inre varit bortskämda med det. Vi är synnerligen tacksamma för att du läst och förstått boken ända till slutet. De flesta recensenter läste bara så långt de redan hört talas om historien. DN tex slutade med ”polackernas tröttsamma frihetskamp” sen orkade han inte längre. Vi är också de enda som tagit upp och redogjort ordentligt för de polska judarnas historia och öde fram till nu. Tack än en gång. Hoppas du kan läsa vår nästa bok med samma behållning, kommer i augusti och heter ”Erik, Nordens härskare och sjörövarkung”. Vi visar att ”av Pommern” stämplades på hans namn efteråt, under hans tid var han bara Erik. Det är den första boken på svenska som bara handlar om honom. Vänliga hälsningar och Glad Midsommar
  Herman

 2. Boktips- Ljudbokstips:
  Här är min roman Spegeln i rummet utanför. En delvis historisk roman om kvinnoöden.

  ”Så småningom kommer huvudkaraktären från år 1673 till Sankt Annas skärgård och till Sanden från Finnveden, Småland. På hästryggen utklädd till man får vi följa Elsas gropiga resa. Historiska vingslag, fiktiva och sanna händelser. Huvudkaraktären från år 2006 befinner sig i Sanden. Susets inre resa tar henne till år 1673 genom en skrivbok.”

  Kvinnan i centrum i mina romaner!

  Youtube:

  Finns på Storytel, Adlibris, Bokus, med fler.

  Ha det så bra som ni kan i dessa tider! Vill ni ha rec.ex så går det bra. Hör av er.
  Stina

 3. Tack för tips! / Tommy

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: