Om oss

5

Dancing On Top of a Skyscraper, 1926

Litterära händelser är en blogg/nättidning om böcker och författare, ett forum för rörelser i bokvärlden, till lika delar pinfärska nyheter och omistliga klassiker – klassiker som av nödvändighet bubblar upp igen och igen och därför utgör nyheter de också. Böcker behövs, böcker måste kommenteras. Ser jag någon gång ut att deppa? Påminn mig då genast om att livet är viktigt och böcker ännu viktigare.

Riktlinjer för Litterära händelser? Kanske tre ess kan få bli blinkfyrar:

Simplicity – den enklaste lösningen är ofta den bästa, den rikaste kommentaren är den raka, bryter man ner mångfalden hamnar man snart i klarhet, det finns ingen anledning att kommentara innehållet i all världens böcker – det räcker med den man håller i, och börja med att göra det basic. En lång resa börjar med ett steg. Nästa alla böcker har något bra i sig.

Singularity – låt oss gärna gå inåt istället för att flaxa runt, låt oss koncentrera, fokusera. Med singulariteten menas den absoluta ettpunkten (eller nollpunkten), till exempel mittpunkten i ett svart hål. När allting är så mycket ett (eller noll) går det inte att räkna vidare, det är färdigräknat. Gravitationen upphör och den einsteinska rumtiden blir evig och oändlig. Negativity won’t pull you through. Såna böcker är varken ute eller inne. Nånsin. De kallas klassiker.

Serendipity – när man letar efter något kan man av en slump hitta något annat som är mycket bättre än det man letade efter. Som när Fleming upptäckte penicillinet. Så är det att gå runt i ett bibliotek eller en bokhandel eller läsa en bra boksida på nätet, man upptäcker böcker man inte trodde fanns, ännu bättre böcker än ens gamla favoriter. Och tänk – de har ofta funnits där länge och bara väntat på en. Serendipity är förresten en glassbar i New York också, som Warhol brukade frekventera innan han blev känd.

Jag som redigerar Litterära händelser lystrar till namnet Tommy Terabyte. Jag jobbar till vardags inom bokbranschen med diverse sysslor. Litterära händelser redigerar jag på min fritid, för nöjes skull och oavlönat. No commercial potential. Om du av någon anledning skulle vilja ha kontakt med mig kan du lätt nå mig genom att skriva en rad i kommentarfältet här nedan.

5 tankar om “Om oss

  1. Herman Lindqvist skriver:

    Hej! Tack för den fina recensionen! Vi har inre varit bortskämda med det. Vi är synnerligen tacksamma för att du läst och förstått boken ända till slutet. De flesta recensenter läste bara så långt de redan hört talas om historien. DN tex slutade med ”polackernas tröttsamma frihetskamp” sen orkade han inte längre. Vi är också de enda som tagit upp och redogjort ordentligt för de polska judarnas historia och öde fram till nu. Tack än en gång. Hoppas du kan läsa vår nästa bok med samma behållning, kommer i augusti och heter ”Erik, Nordens härskare och sjörövarkung”. Vi visar att ”av Pommern” stämplades på hans namn efteråt, under hans tid var han bara Erik. Det är den första boken på svenska som bara handlar om honom. Vänliga hälsningar och Glad Midsommar
    Herman

  2. Boktips- Ljudbokstips:
    Här är min roman Spegeln i rummet utanför. En delvis historisk roman om kvinnoöden.

    ”Så småningom kommer huvudkaraktären från år 1673 till Sankt Annas skärgård och till Sanden från Finnveden, Småland. På hästryggen utklädd till man får vi följa Elsas gropiga resa. Historiska vingslag, fiktiva och sanna händelser. Huvudkaraktären från år 2006 befinner sig i Sanden. Susets inre resa tar henne till år 1673 genom en skrivbok.”

    Kvinnan i centrum i mina romaner!

    Youtube:

    Finns på Storytel, Adlibris, Bokus, med fler.

    Ha det så bra som ni kan i dessa tider! Vill ni ha rec.ex så går det bra. Hör av er.
    Stina

  3. Tack för tips! / Tommy

  4. tidsfurstarna skriver:

    Hej Tommy,

    Upptäckte din blogg under söndagen och tänkte bekanta mig mer med den under kvällen. Verkar finnas mycket att läsa. Vill också passa på att skicka lite info om min roman Tidsfursten som släpptes i slutet av förra året.

    Vi lever i en värld med maktkoncentrationer och händelser som vi inte förstår oss på, då vi saknar insyn i de historiska osynliga band mellan folk som knyter ihop skeendena i vårt samhälle. Du tittar kanske på klockan och funderar på om det är värt att fortsätta läsa ord skrivna av en för dig okänd person. Tiden är utan tvekan en begränsande faktor i våra liv. I romanen Tidsfursten förenas makten, historien och tiden till en unik och ovanlig historia säger en del. Jag skulle vilja veta vad du tycker! Om du har tiden…

    Låt oss gå tillbaka i tiden till november 2021 när jag vandrade nervöst varv efter varv runt det runda bordet i mitt kök och funderade på hur min nyutkomna spänningsroman Tidsfursten skulle tas emot av läsarna. Den enda indikation på att någon kanske skulle gilla den kom från en lektör som skrev följande:

    Det råder ingen tvekan om att detta är ett välskrivet manus med en genomtänkt story. Berättelsen bygger på ett koncept med långlivade människor i ett hemligt sällskap, som har orkestrerat världshändelser i över tusen år. Det fylliga grundkonceptet gör att det direkt känns att du bygger upp för en serie med mer att berätta i uppföljarna.

    Efter att romanen släpptes gav både yngre och äldre läsare fin respons vilket var glädjande, se nedan.

    Har läst färdigt Tidsfursten nu! Måste säga att jag är väldigt imponerad. Gillar storyn och hur det hela tiden händer nya saker, att det är två parallella perspektiv bidrar nog också till det. Känns som en väldigt unik historia och jag gillar speciellt de filosofiska aspekterna och hur du vävt in mycket som är relevant 2021! Har varit väldigt roligt att få läsa boken!

    Ville bara säga att min mor som fick din bok i julklapp sträckläste den och gillade den skarpt.

    Wow killen vilken story. Blev precis klar med boken. Grymt imponerande. Du vävde in så många aspekter. Tro, kärlek, finansbranschen. Gissar att det finns en del självbiografiska delar också kanske. Inledningen var lite trevande tyckte du hoppade över ett par steg där du kunde lagt ut texten lite mer men sen tog det fart. Jag bara ville fortsätta för att se hur det gick för Vincent och Aicha. Otroligt relevant läsning och kuslig liknelse till ordenssällskapen. Blir det någon mer bok?

    Jag som författat romanen Tidsfursten heter Henrik Robert Karacs. Mitt mål har varit att skriva en underhållande bok som tilltalar många och som till viss del präglas av mina egna livserfarenheter. Jag lever och har levt ett mycket händelserikt med bidrag från en internationell bekantskapskrets som sträcker sig över alla samhällsklasser, från de fattiga i slummen i Brasilien till lyxlirarna i Monaco och London. Människors beteenden och öden fascinerar mig mycket.

    Handlingen kretsar kring Tiden, en ung mans sökande efter sina rötter och ett hemligt uråldrigt vikingaklanvälde som sammanflätas till en spännande story. Läsaren får möta maktgalna klanhövdingar, förrädiska konstnärer och advokater, ”hjälpsamma” finansmän, blodtörstiga krigare, helt vanliga kvinnor och män och en mycket ovanlig man. Den kan klassificeras som en thriller med inslag av science fiction och förmodas tilltala en bred läsarkrets.

    Den stora utmaningen är att nå ut med min historia och få recensioner vilket jag förstått inte är så lätt men handlingen är som jag nämnt på många sätt unik, ovanlig och läsvärd, vilket flera av mina läsare påpekat. Ge min bok en chans och läs den. Jag tror att den kommer ge dig en trevlig stund och något att skriva om! Jag skickar gärna ett gratisexemplar per post.

    Vänligen

    Henrik Robert Karacs

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: