Jeanine Cummins: Amerikansk jord

2022 av Litterära händelser

Den amerikanska bestsellerförfattaren Jeanine Cummins spänningsroman Amerikansk jord kom i svensk pocketupplaga i år. Den handlar om Lydia som får uppleva att sexton familjemedlemmar mördas av knarkkartellen Los Jardineros. En grym hämnd för att hennes man, journalisten, skrivit en olämplig artikel som lett till en personlig tragedi för kartellens allra högste ledare. Lydia tvingas fly med sin åttaårige son. Från Acapulco i Mexiko till USA. En ruggigt spännande berättelse över 400 sidor.

En nagelbitare för den som nöjer sig med böcker som påminner om en tv-serie på Netflix, och det vore inte konstigt om den redan nu håller på att filmatiseras. Boken har redan sålts i miljontals exemplar världen över. Den har samtidigt kritiserats. En debatt blossade upp i USA strax efter utgivningen 2020, om den stereotypa bild författaren ger av Mexico och utvandringen/flykten till USA. Hon har anklagats för att vara en av alla dessa välbeställda skribenter som försöker sätta sig in i de fattigas värld utan egentlig kunskap. Ett vanligt problem, men det hindrar inte boken från att vara gastkramande spännande.

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

%d bloggare gillar detta: