Kerstin Ekman: löpa varg

2021 av Litterära händelser

Löpa vargKerstin Ekmans roman Löpa varg handlar om en gammal jägare i norra Hälsingland. Ulf Norrstig, pensionerad jägmästare, tidigare anställd vid skogsstyrelsen, som fyller sjuttio år, har problem med hjärtat och tar nitroglycerin mot anginan. Han är med sina hälsoproblem inte längre lämplig som jaktledare och det är ett hårt slag för honom.

Han möter en varg i skogen och den får honom att fundera över livet. Han har saker att skämmas över i sitt förflutna. Hur han som ung man på sitt jobb i Skogsstyrelsen varit med om att fatta en rad olyckliga beslut, som till exempel när man på sjuttiotalet rensade skogen med det numera förbjudna miljögiftet hormoslyr. Han läser även om sin gamla favoritbok, Turgenjevs En jägares dagbok, och sina egna jaktdagböcker. Denna retrospektion förklarar hans vägval i det dramatiska slutet av boken.

Löpa varg är förstås ett inlägg i vargdebatten. Ulf Norrstigs jägarkollegor vill inget hellre än att döda den ensamma varghannen som strövar omkring i trakten. Ulf tänker på ett annat vis.

Kerstin Ekman är en av få svenska författare som kommer undan med långsamt tempo och små gester. Det är berömvärt och fungerar fint rakt genom berättelsen. Många andra författare förlorar sina läsare om de inte letar mer i berättarkonstens vapenarsenal.

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

%d bloggare gillar detta: