Jamaica Kincaid: En liten plats

2023 av Litterära händelser

Nyutgivningen av Jamaica Kincaids bok En liten plats, om korruptionen på den karibiska ön Antigua, kan behövas trots att den skrevs redan 1988 och mycket borde ha förändrats sedan dess. Blir vår värld bättre? Tyvärr inte, som Kincaid konstaterar i sitt nyskrivna förord. Idag skulle hon dock vända pennan mot USA, där problemen är lika illa, det är där hon numera bor som uppburen författare.

Kincaid, eller Elaine Potter Richardson som hon hette som ung, föddes i Antigua som då var en brittisk koloni. Antigua som ligger i Karibien är ett litet land med försvinnande liten befolkning. Runt 80 000 invånare, varav en dryg fjärdedel bor i huvudstaden Saint John’s.

Boken handlar om att återvända till ön som vuxen och se korruptionen och eländet som det numera självständiga landet lever under. Boken är framförallt en uppgörelse med engelsmännen, för allt de ställde till med när de var där och allt de ställde till med när de lämnade:

”Engelsmännen har blivit så ömkliga, utan några idéer om vad de själva ska ta sig för nu när de inte längre har tjugofem procent av världens befolkning som bockar och skrapar foten för dem. De tycks inte känna till att hela detta imperiebyggande var helt fel och att de egentligen borde gå klädda i säck och aska, som botgöring för de oegentligheter de begått, oåterkalleligheten i deras onda handlingar, för ingen katastrof skulle kunna jämställas med det onda de har åstadkommit.”

Kincaids dom mot sina före detta landsmän är också hård. Trots fri val väljer de en korrupt regering:

”Människorna kan inte se något samband mellan sitt fanatiska intresse för slaveriet och emancipationen och det faktum att de styrs av korrumperade män eller att dessa korrumperade män har lämnat ut deras land till korrumperande utlänningar.”

Intressant, och nyttig läsning för varje turist.

Jamaica Kincaid: En liten plats
Översättning Madeleine Reinholdsson
Bokförlaget Tranan

Senaste inläggen