Var finns Paradiset?

2022 av Litterära händelser

2021-års Nobelprisvinnare Abdulrazak Gurnahs roman Paradiset utspelar sig i början av 1900-talet i Tyska Östafrika. I ett land som formellt avskaffat slaveriet, men där det ändå lever kvar. Tolvårige Yusuf lämnas av sina föräldrar som pant för ett lån. Han förs bort av en förmögen köpman, utan att förstå varför, till en stad han inte känner till. Nu börjar vuxenlivet, till en början i köpmannens affär.

Det dröjer länge innan Yusuf inser vad han är. En slav, precis lika mycket slav som hans olycksbroder Khalil och dennes syster. Och precis lika mycket slav som den gamle trädgårdsmästaren Mzee Hamdani, som visserligen blivit erbjuden sin frihet men tackat nej till den.

Denna bitvis mycket spännande bok handlar om frihet, sökandet efter paradiset och den fattiges hjälplöshet och utsatthet. Var finns paradiset? Kan man finna det med hjälp av köpmannens handelskaravan som då och då ger sig ut på livsfarliga resor inåt land? Eller i Koranen? Eller i alla de berättelser Yusuf får höra av alla de människor han träffar? Eller finns paradiset rent av i köpmannens trädgård? Den vackra grönskande trädgården med fruktträd och damm som ligger bakom butiken. Och vad är frihet? Khalil, Yusiufs olycksbroder, misströstar: ”Vem bor i det paradiset? Vildar och tjuvar som stjäl från oskyldiga handelsmän och säljer sina egna bröder för krimskrams.”

Romanens allra sista rad ger en mästerlig sammanfattning av Yusufs utsatthet och vad som väntar i framtiden.

 

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

%d bloggare gillar detta: