T I Lowe: Under magnoliaträden

2023 av Litterära händelser

T I Lowes roman Under Magnoliaträden är en enkelt berättad historia om en tobaksodlande familj i amerikanska södern. Det är en jagroman där tonåringen Austin under ett knappt årtionde gör diverse nedslag i familjens liv.  Hon är äldst av sju syskon och efter mammans plötsliga bortgång tvingas hon ta ansvar för hela syskonskaran.

Pappan, Dave Foster, har förutom tobaksodlingen en landsortskyrka som han predikar i. En enkel kyrka som fått öknamnet den Första patraskkyrkan i Magnolia. Det stora problemet för familjen är att hantera pappans mentala hälsa. Han är bipolär och suicidal, och när han är inne i sina absoluta toppar och dalar är han inte att räkna med. Det här är en pappa som kan skära sönder sina egna armar för att lära barnen att en kniv är vass.

Boken lika enkel som förutsägbar. Den skulle omstöpt till film kunna bli ett spännande familjedrama, med en liten varningstext om att självmordsförsök förekommer. Pappa Dave är en intressant figur och romanen tar upp mental ohälsa på ett varmt och sympatiskt vis. Den är lättläst och kan säkert uppskattas av många, åtminstone för dem som inte förväntar sig något större konstnärligt eller litterärt djup.

%d bloggare gillar detta: