Dick Harrison: Första världskriget

2022 av Litterära händelser

Dick Harrison river på 182 sidor av hela Första världskriget i sin bok med samma namn. Det är ett risktagande. För att hinna med allt detta är det förstås lätt att texten liknar något hämtat från Wikipedia.

Räkna med en viss rallykänsla när Harrison går igenom det instabila läget i Europa på 1910-talet, skotten i Sarajevo, västfronten, skyttegravarnas helvete, östfronten, kriget på Balkan, de italienska fronterna, folkmorden av armenier i Osmanska riket (hundratusentals, kanske över en miljon mördade), krigen i Asien och Oceanien, Afrika, östfronten, sjökrigen (bl a med ubåtar), Rysslands kollaps efter ryska revolutionen, de sista offensiverna i Europa då USA kom till undsättning med ett par miljoner soldater, den tyska revolutionen, Versaillesfreden (historiens sämsta fred) och ovanpå de alla fortsättningskrig.

De blir förstås svårt att landa i en text med så få sidor om ett så stort ämne. Inte blir det lättare av att det saknas kartor i boken. Men det hela uppvägs av att man är i trygga händer. Det här är en ciceron som kan sitt jobb och som trots det begränsade omfånget inte drar sig för att även förklara orsaker och följdverkningar.

En intressant, lättläst bok för den som vill ha en introduktions- eller repetitionskurs av ett av alla dessa fullständigt vansinniga krig som människan ställt till med. Antal militära dödsfall uppgick till omkring 10 miljoner. Nästan lika många civila.

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

%d bloggare gillar detta: