Jamaica Kincaid: Lucy

2022 av Litterära händelser

Jamaica Kincaid: LucyJamaica Kincaids roman Lucy handlar om nittonåriga Lucy som kommer från en liten karibisk ö till USA för att att jobba som barnflicka. Hon hamnar hos överklassfamiljen Lewis och Mariah och deras fyra barn. Lucy bär på ilska mot sina föräldrar och sitt enkla ursprung. Nu byter hon värld. Hennes bitterhet kontrasteras mot det hon upplever i det nya landet och den nya familjen som också den är på väg att bryta samman.

”Jag vakade över dessa fyra flickor när vi stod i gathörnet och väntade på att gatljuset skulle slå om; jag satt med dem på stranden; jag satt i köket med det evinnerliga solskenet strömmande in genom fönstret med Mariah, och vi drack kaffe som hon lärt sig laga i Frankrike, och jag försökte reda ut för mig själv, genom att prata med Mariah, hur jag kommit att att känna mig så som jag känner mig än idag.”

Lucy är en lika lättläst som snabbläst och välskriven jagroman om en ung kvinna som försöker förstå sina känslor, sig själv och den alltid lika undflyende kärleken: ”Jag önskar att jag kunde älska någon så högt att jag bara dog.”

Förlag: Tranan. Översättare: Lena Fagerström. Boken finns som pocket.

 

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

%d bloggare gillar detta: