Martin Kragh: Det fallna imperiet

2024 av Litterära händelser

Martin Kragh ger sig i sin bok Det fallna imperiet på att förklara Rysslands moderna historia och hur en diktator som Putin lyckats ta sig till makten. Boken utgår från Sovjetunionens upplösning 1991, året då fjorton stater blev självständiga från Ryssland och Jeltsin valdes som president. Jeltsin som försökte distansera landet från kommunismen som aldrig kunnat mäta sig med västs ekonomiska framgångar.

Svåra tider väntade efter unionsupplösningen. Uppdelningen i suveräna stater ledde bland annat till många gränskonflikter, t ex Nagorno-Karabach-konflikten mellan Armenien och Azerbajdzjan. Tidigt seglar även konflikten om Krimhalvön upp eftersom många ryssar ansåg den tillhöra Ryssland. Snart skulle även storskaliga krig utbryta, t ex krigen i Georgien och Tjetjenien.

Jeltsins försök att införa marknadsekonomi i Ryssland ledde till enorma budgetunderskott. Privatisering av landets statliga industrier ledde till oligarkernas enorma rikedomar med lika enorma orättvisor till följd. Över en femtedel av befolkningen hamnade under fattigdomsgränsen medan andra vältrade sig i överflöd. Landet drabbades samtidigt av extrem korruption, kapitalflykt och arbetslöshet. Det blev en maktkamp mellan oligarkerna och Jeltsin. Folket ville mer och mer tillbaka till det gamla. Sovjetunionens fredliga upplösning ansågs vara ett misstag. I spåren av detta kom Putin till makten 1999, vilket i praktiken innebar att Rysslands försök till demokratisering gavs upp.

Rysk ekonomi fick ett uppsving när Putin tog över, framför allt på grund av det stigande världsmarknadspriset på olja och naturgas, och landet förvandlades raskt allt mer till en diktatur under en hänsynslös ledare.

Författaren avrundar sin bok med att ju mer väst stöder Ukraina nu, desto mer stärks deras position i framtida fredsförhandlingar. Dessutom understryker han att Ryssland inte är någon stormakt på uppgång.

Det här är en bok för alla och envar. En lika nyttig som viktig historielektion, inte minst för den som trodde på vikten av ett svenskt Natomedlemskap på grund av rysk expansionsiver. Det typen av expansionsiver finns inte. Sverige är inte på väg att sväljas av denna jätte i öst. Det finns ingen historisk grund för ett sådant påstående. Däremot kan man som läsare av boken fråga sig om inte andra krig väntar runt hörnet för länder som ansluter sig till Nato.

Förlag: Fri Tanke.

Senaste inläggen