Olyckliga i paradiset

2022 av Litterära händelser

Christian Rück ställer sig i sin bok Olyckliga i paradiset frågan varför vi mår så dåligt när allt är så bra. I åtta snabba kapitel målar han upp en svensk samtidsbild över psykisk ohälsa. Mer än en miljon svenska tar antidepressiva läkemedel trots all välfärd, jämställdhet och frihet.

Rück börjar att fundera över stressen i samhället och slår hål på myten att den är utmärkande för just vår tid. Som exempel har han en tysk avhandling från början av 1900-talet. Tyska kvinnor på landet arbetade sjutton, arton timmar per dag under sommarmånaderna. Ett annat exempel är de tidsanvändningsmätningar som SCB gör vart tionde år och som visar att de intervjuade numera lägger mindre tid än tidigare på förvärvsarbete och att fritiden har ökat.

Rück berättar också om vad som utmärker den svenska stressen och varför just utmattningssyndrom, som är en typisk svensk diagnos, blivit så vanlig. Han djupdyker i ämne efter ämne och svarar på frågor, t ex: Hur sjuka är vi egentligen? Vad beror psykisk ohälsa på? Vad kan vi göra åt psykisk ohälsa?

Det här är en mycket lättläst, mycket insiktsfull och mycket intressant bok för alla och envar.

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

%d bloggare gillar detta: