Geografins makt

2021 av Litterära händelser

Tim Marshalls geopolitiska bok Geografins makt : Tio kartor som förklarar världen berättar om hur geografin har format och fortfarande formar vår värld. Det är en lättläst bok som siktar in sig på en bred läsekrets. Den har legat på New York Times bestsellerlista och har sålt i över en miljon exemplar. Boken kom ursprungligen 2015 på engelska, vissa uppdateringar gjordes 2018. Nu finns den på svenska som pocket.

Med utgångspunkt i tio kartor går Marshall igenom världsläget, både historiskt och hyfsat dagsaktuellt: Ryssland, Kina, USA, Västeuropa, Afrika, Mellanöstern, Indien och Pakistan, Korea och Japan, Latinamerika och avslutningsvis Arktis.

Geografin formar länder. Floder, berg och hav blir naturliga gränser. Markförhållanden präglar invånarna. De präglar också politiken, den sociala utvecklingen och mycket annat. Afrika och Mellanöstern delades en gång i tiden upp av kolonialherrarna med hjälp av linjal och dessa fiktiva gränser ställer till med oreda än i våra dagar. Naturliga gränser kan också ställa till med problem. Ryssland och Kina har svårt att nå ut till världshaven på grund av sitt geografiskt inträngda läge, Japan saknar naturtillgångar, många av Afrikas länder saknar naturliga hamnar, och så vidare.

Boken handlar mycket om försvarstänkande och vapenskrammel och är en mindre lustig påminnelse om hur skör världsfreden är. Den avslutande delen om Arktis smältande isar och alla naturtillgångar som ligger dolda därunder siar om framtida besittningskriser. Tidigare har Arktis rikedomar, bl a naturgas och olja, bara varit teoretiskt tillgängliga, nu närmar sig tiden för storskaligt utvinnande. Marshall snabbspolar också till det nya Kalla kriget, som till stor del kommer att utspela sig där. Ryssland storsatsar på ett helt annat sätt än vad USA än så länge gör, men det är bara en tidsfråga innan jätten i väst vaknar till. Andra länder gör också anspråk på sin del av det rika bytet. Det kommer ställa till med stora problem.

En intressant och välskriven grundkurs i geografins makt. En bok för alla och envar.

 

 

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

%d bloggare gillar detta: