Paul Auster: Vinterdagbok

2022 av Litterära händelser

Den som väntar sig en dagbok i traditionell mening när hen läser Paul Austers Vinterdagbok blir säkert förvånad. Det här är något helt annat. Här handlar det mer om att logga ett liv. Auster berättar som 63-åring om alla adresser han har bott på, var och hur han fått sina ärr på kroppen, vilka drycker han drack som barn, maträtterna han gillade, godiset. Hans kvinnor, hans fruar, den onda bråda döden, hans sjukdomar, föräldrarna, svärföräldrarna. Han ”katalogiserar”, som han själv kallar det, på det här sättet även sina resor, och så vidare.

Naturligtvis hinner han även med annat än detta katalogiserande. Han funderar över flera av livets stora gåtor: Åldrandet, dödsångesten, panikattackerna.

En mycket intressant bok, mest för fansen. Den är skriven i du-form, ett stilgrepp som han galant lyckas med.

 

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

%d bloggare gillar detta: