Mats Wickman, om ett tragiskt kungaöde

2022 av Litterära händelser

Mats Wickmans bok En kunglig tragedi – en biografi om Gustav IV Adolf handlar om den kanske mest tragiske av våra svenska kungar. En omvänd klassresa utan dess like.

Den unge kronprinsen fick uppleva att hans far Gustav den III dog efter att ha skjutits på en maskeradbal på operan 1792. Han var för ung för att ta över och en förmyndarregering bildades tills han blev myndig. När han väl blev kung, med namnet Gustav IV Adolf, visade han sig vara högst duglig inrikespolitiskt. Han löste bl a en valutakris och införde enskiftet, men oroad över den republikanska kampviljan i Europa efter franska revolutionen blev han en alltmer auktoritär kung som bland annat införde diverse censurlagar. Men det är hans krigsiver som slutligen gör honom omöjlig. Han förlorar Finland till Ryssland. Han krigar mot Napoleons Frankrike och även Danmark förklarar Sverige krig. (På dansk sida ansluter för övrigt franska trupper ledda av Bernadotte. Föga anade väl Bernadotte att han som general snart skulle byta sida och bli svensk kung?) Han vill ovanpå detta skuldsätta Sverige ännu mer för att ge sig ut på nya krigståg.

Planer på att mörda Gustav IV Adolf förekom tidigt, men det krigströtta Sverige lyckas bli av med sin kung utan revolution och utan att blod spills. För Gustav Adolf blir detta inledningen till en omvänd klassresa. Han förlorar sin krona. Han blir landsförvisad, men gör sig omöjlig varhelst han kommer. Han brevväxlar flitigt, har ständigt planer på nya projekt, han skriver bl a sina memoarer, men blir alltid besviken på allt och alla. Han bryter med sin fru, före detta drottningen Fredrika, han bryter med sina barn, han avsäger sig de titlar han får efter abdikationen och tackar nej till diverse ekonomiskt stöd och han betraktas snarast som paria av myndigheterna i de länder som han alltid kortvarigt bosätter sig i. Han lever ett kringflackande liv och dör slutligen av en stroke på ett värdshus i Sankt Gallen under namnet överste Gustafsson. Fattig och missförstådd.

Den här är den första biografin på 70 år som täcker Gustav IV Adolfs liv. En mycket intressant läsupplevelse.

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

%d bloggare gillar detta: