Annie Ernaux: En flickas memoarer

2023 av Litterära händelser

I Annie Ernaux bok En flickas memoarer berättar nobelpristagaren om åren 1958 och 1959.

Hon tänker tillbaka på sig själv som ung kvinna på väg in i vuxenlivet. Först som ledare på ett sommarkollo i Normandie då hon samtidigt som hon upptäcker sin sexualitet utsätts för värsta sortens svek och metoo-övergrepp. Den vuxna kvinnan ser tillbaka på dessa omvälvande år och förundras över hur hon trots allt kunde vara nöjd och förälskad.

Hon tänker också tillbaka på vad som hände efter sommarkollot, på sin misslyckade bulemiska tid på lärarhögskolan och som snattande au pair-flicka i London.

Det här är en bok om att förstå sig själv och sitt snart genomlevda liv. En jämförande tidsresa, eller som författaren själv formulerar det: ”ett utforskande av avgrunden mellan den förfärande verkligheten i det som händer i ögonblicket när det händer och den besynnerliga overklighet som det som har hänt ikläder sig flera år senare.”

Allting tänkvärt och mästerligt skrivet.

 

 

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

%d bloggare gillar detta: