Jamaica Kincaid: Min mors självbiografi

2023 av Litterära händelser

Jamaica Kincaid Min mors självbiografi är en omöjlig självbiografi. Inte bara för att det är omöjligt att skriva sin mors självbiografi, det blir också extra svårt om man aldrig har träffat henne. Ändå är det vad boken handlar om när Xuela Claudette Richardson som sjuttioåring ser tillbaka på sitt liv och förstår att hennes egen självbiografi också är hennes mors.

”Min mor dog i samma ögonblick som jag föddes. I det ögonblick man föds är man ännu ingenting. Detta att min mor dog i det ögonblick jag föddes har blivit ett centrala tema för mig. Jag minns inte när jag först blev medveten om detta faktum och kan inte minnas någon tid då jag var omedveten om det.”

Romanen utspelar sig på den karibiska ön Dominica, i ett manssamhälle präglat av slavhandel och kolonialism. Där genomlever ett Xuela ett liv utan att ha förmåga att kunna älska någon.

”Jag tror att jag har gått genom livet fullständigt i avsaknad av kärlek, både den man dör av och den sorten som ger evigt liv, och även om jag skulle ha fel i detta så är det min fasta övertygelse.”

Xuelas mor dör i barnsäng och fadern lämnar genast bort sin dotter. Xuela kastas ut i livet värnlös, men långsamt ikläder hon sig ett pansar för att kunna hantera den hårda värld hon hamnat i.

”Denna redogörelse för mitt liv är lika hög grad en redogörelse för min mors liv och för den delen mina barns, de barn jag aldrig födde.”

En skickligt berättad roman om människans utsatthet, om hennes längtan efter kärlek och den brist på kärlek som ofta följer henne.

Förlag: Bokförlaget Tranan.

Översättare: Lena Fagerström.

Senaste inläggen