Ingrid Carlberg: Marionetterna – en berättelse om världen som politisk teater

2023 av Litterära händelser

De styrande har i alla tider hittat på strategier för att effektivt lura folket. Vi lever självklart i sådana tider nu med alla märkliga kampanjer i olika medier, men vi ska inte tro att det är ett nytt fenomen. I Ingrid Carlbergs bok Marionetterna – en berättelse om världen som politisk teater får vi huvudsakligen följa kommunismens lögner efter ryska revolutionen 1917.

De ryska revolutionärerna med Lenin i spetsen la beslag på tsarens guld och andra rikedomar, men de var mer intresserade att sko sig själva, åka lyxbilar och sprida kommunismen över världen än att hjälpa det egna folket. Det var hungersnöd i Ryssland som de styrande inte gjorde något åt. Det såg därför inte särskilt bra ut för dem att USA av alla länder skickade nödsändningar.

Sverige var för övrigt behjälpligt med att smälta ner det ryska guldet och stämpla om det till svenskt så att den internationella blockaden mot revolutionärerna kunde kringgås. När Ryssland behövde en väloljad kapitalistbank för att handla med omvärlden så hamnade den i Sverige med bankiren Olof Aschberg (Robert Aschbergs farfar) vid rodret.

Boken handlar mycket om propagandatalangen Münzenberg och hur han tjänade kommunismen genom att använda diverse utstuderade trick för att skylla alla Rysslands problem på USA och väst, trots hjälpen landets hungrande folk fått. Ett vanligt sätt har i alla tider varit att skapa fejkade opinionsyttringar och detta knep kom till användning även nu. ”Folket” påstods ha genomskådat det kapitalistiska väst. Andra sätt för Münzenberg och hans stab att sprida propaganda var genom att starta tidningar, förlag och producera filmer. KGB skulle senare ha en särskild avdelning med stor budget för desinformationskampanjer, det som i våra dagar kallas ryska trollfabriker. USA har förstås samtidigt haft sina motsvarigheter att sprida osanningar över världen och dra i marionettrådarna. En intressant sak som Carlberg noterar är att Münzenberg vädjade till människors godhet, medan dagens påverkanskampanjer flirtar med intolerans, rasism och nationalistisk extremism.

Boken berättar också om nazisternas trick när de kom till makten och hur Münzenberg ställs mot Goebbels propagandaarbete. Båda två trumpetar ut högst fantasifulla osanningar. Samtidigt dras paralleller till vår samtids påverkanskampanjer som stormning av Kapitolium i januari 2021 då Trump helt felaktigt kunde påstå att ”alla vet att vi vann en jordskredsseger”.

Författaren Arthur Koestler, Münzenbergs medarbetare slår fast ”att i en propagandakampanj är en halvsanning ett bättre vapen än en sanning”.

Carlberg kryddar också med många spännande exempel på kampanjer som pågått i det tysta. På femtiotalet hade Sverige till exempel tidskriften Kulturkontakt som sponsrades av CIA.

Boken är ett måste för den som vill borra ner sig i påverkanskampanjer under framför allt nittonhundratalet.

Förlag: Norstedts.

 

Senaste inläggen