Ia Genberg: Detaljerna

2023 av Litterära händelser

Augustprisvinnande Ia Genbergs roman Detaljerna handlar om en kvinna som ligger nedbäddad i feber och funderar över sina föräldrar och andra som har varit viktiga för henne. En enkel ramberättelse som rymmer ett mästerverk när det kommer till personporträtt och karaktäristik.

Som huvudpersonens mamma: ”som aldrig skulle höja sin röst i en egen åsikt, eller gå emot någon, eller vara en rebell bland rebeller som min pappa. De gånger hon yttrade sig höll hon oftast med föregående talare, helt beredd att ändra sig om någon annan verkade mer övertygande, mån om att uttrycka sig så vagt och trevande att det hon sa öppnade för vilken tolkning som helst.”

Och: ”Hon flöt ständigt mot ytan, som alla människor med stark oro, fullt upptagen med att hålla världen på plats och förutse faror. Oron höll henne kvar vid tillvarons ytskikt, och i den meningen var hon kanske banal, liksom hjälplöst och mot sin vilja.”

I Detaljerna vänder Genberg ut och in på vardagliga händelser, så komplicerade just för att människan är som hon är.

Ia Genbergs har tidigare skrivit romanerna Söta fredag (2012) och Sent farväl (2013),
samt novellsamlingen Klen tröst och fyra andra berättelser om pengar (2018). Samtliga på Weyler förlag.

En värdig vinnare av Augustpriset 2022.

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

%d bloggare gillar detta: