Lifetime Achievement Award till Beatles

2014 av Litterära händelser

McCartney och OnoBeatles fick Lifetime Achievement Award på 2014-års Grammygala. På bilden syns Paul McCartney och John Lennons änka Yoko Ono vid prisutdelningen. I Sverige är Lennon aktuell med nyutgivningen av På eget sätt. Även Yoko släpper en ny bok på svenska: Ekollon. Utgivningsdag för båda böckerna är 14 februari.

John Lennons bok På eget sätt – i översättning av Peter Curman och Ingemar Lindahl – är en samling texter och teckningar Lennon skapade allt medan han befann sig i beatlesfeberns virvel av turnéer och skivinspelningar. En oemotståndligt rolig bok, fylld av bisarra berättelser om udda människoöden klädda i ett språk fullt av systematisk orddemolering och kreativa felstavningar.

Lennon skapade allt medan han befann sig i beatlesfeberns virvel av turnéer och skivinspelningar. Det finns ett TV-inslag när beatlarna är i Sverige och intervjuas av Torsten Jungstedt. John ombeds läsa någon av sina noveller högt – men det blir  svårt för George är genast där och rycker ut och kastar iväg hela knippen av sidor.

Med sin nya bok Ekollon fortsätter Yoko Ono de konceptuella instruktioner som hon inledde med den numera legendariska boken Grapefruit. Boken Ekollon är överrumplande och oförutsägbar – och samtidigt profilerad, sträv, egensinnig, tydligt präglad av en formande konstnärspersonlighet, av Yoko Ono, denna mångfacetterade österländska–västerländska kvinna, ikon, nutidsmetafor, som alla känner till men få vet särskilt mycket om.

Läs mer om Grammygalans höjdpunkt. Ringo och McCartney på scen tillsammans!http://www.telegraph.co.uk/culture/grammys/10598532/Grammys-2014-Beatles-Paul-McCartney-and-Ringo-reunite-on-stage.html

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

%d bloggare gillar detta: