Lennons hyllade debutbok återutges på svenska

2014 av Litterära händelser

in_his_own_write2Mer om John Lennon: När Lennon publicerade På eget sätt  (In his own write) 1964 blev den en dunderhit både i England (Jonathan Cape) och USA (Simon & Schuster) med flera hundra tusen exemplar sålda. Missa inte boken när den nu äntligen återutges i Sverige.

Se filmen där Lennon gör reklam för boken: Se http://www.youtube.com/watch?v=Uex_sltNnOw

Just nu kan du dessutom köpa ett signerat ex av första upplagan om du hostar upp lite drygt 30 000 kr på Ebay. Se: http://www.ebay.com/itm/JOHN-LENNON-THE-BEATLES-SIGNED-AUTHENTIC-IN-HIS-OWN-WRITE-7X5-5-BOOK-PSA-S03301-/140750585688?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item20c5637f58

På eget sätt  är en samling texter och teckningar Lennon skapade allt medan han befann sig i beatlesfeberns virvel av turnéer och skivinspelningar. En oemotståndligt rolig bok, fylld av bisarra berättelser om udda människoöden klädda i ett språk fullt av systematisk orddemolering och kreativa felstavningar. Den svenska översättningen gjordes av Peter Curman och Ingemar Lindahl.

Med denna sin första bok fullföljde Lennon något som han påbörjat redan som tonåring på Quarry Bank School. I sin egenhändigt framställda oregelbundet utkommande tidning The Daily Howl brukade han teckna och skriva fräna små stycken som parodierade händelser på skolan, ofta illustrerade med elaka teckningar föreställande skolans lärare. Och under de första åren på 60-talet försåg han under pseudonymen Beatcomber också den Liverpool­baserade musiktidningen Mersey Beat med material i denna stil. Tre av bokens texter, ”Liddypool”, ”På storviltgikt med den vitrige jägaren” och ”Jag minns Arnold” är för övrigt hämtade ur material som tidigare hade tryckts i Mersey Beat.

In His Own Write publicerades 1964 av förlaget Jonathan Cape och blev en omedelbar succé . Boken hamnade direkt på bestsellerlistorna i både England och USA. Även litteraturkritikerna var förtjusta. Lennon hyllades som en ny litterär humorist. The Times Literary Supplement skrev att boken är ett måste för ”envar som fruktat ett förflackande av det engelska språket och den brittiska fantasin”. Flera kritiker var på kritikers vis måna om att peka ut Lennons förebilder – det skulle vara bland andra Lewis Carroll, Edward Lear, James Thurber och – framför allt – James Joyce. ”Inte endast den fasta beslutsamheten att enbart kommunicera via skämt och vitsar – även den lika fasta beslutsamheten att vidmakthålla en blasfemisk och subversiv ton utgör mycket tydliga joyceanska drag.” Lennon själv erkände i intervjuerna endast två influenser: Lewis Carroll och Arthur Conan Doyle. James Joyce hade han aldrig läst, hävdade han.
Men det viktigaste med Lennons ”galna” prosastycken i In His Own Write är nog att de förebådar och kanske aktivt medverkar till hans omsvängning från de enkla poptexter han skrev för Beatles tidiga skivor till den stora nydanande rocklyrik han skapade i Beatles sena produktion och under sin efterföljande solokarriär. Första exemplet på en låt i ”In His Own Write”–stil är nog ”I am the Walrus” från 1967.

 

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

%d bloggare gillar detta: