En levande eld

2014 av Litterära händelser

Milena Jesenska
1991 kom den spännande franska filmen Milena av Véra Belmont som berättar om Milena Jesenskás öden och äventyr, men filmen känns som en stilla bris vid jämförelse med Hans Blomqvists nyutkomna biografi om Milena: En levande eld.

Milena Jesenska är översättaren som Kafka hade ett passionerat kärleksförhållande med, men Milena borde vara känd för så mycket annat. Hennes dramatiska liv blev en omvänd klassresa från lyx till misär, med stormande uppgörelser – allt från att kastas på dårhus av fadern till att aktivt delta i kampen mot nazismen genom att smuggla ut judar ur landet och skriva orädda artiklar.

Till att börja med var hon överklassjäntan som roade sig i nöjesvimlet i Prag. Hon var bara 21 när hon gifte sig med den tio år äldre Ernst Pollak och flyttade till Wien. När Milena bröt med sin rike far blev hon tvungen att ta alla ströjobb hon kunde komma över för att få mat för dagen. Hon bar väskor på stationen, hon skrev tidningsartiklar – och hon översatte. Det var som översättare hon mötte Kafka. Kafka bröt sin förlovning med Julie Wohryzek för att flytta samman med Milena, men Milena ångrade sig.

Under den nazistiska ockupationen av Tjeckoslovakien blev Milenas fullständigt orädda artiklar ett viktigt inslag i kampen mot nazisterna. Hon greps av Gestapo och skickades till koncentrationslägret Ravensbrück där hon gav nya prov på sitt enastående mod.

En bok att älska!

Tommy T

Köp boken t ex på Adlibris eller Bokus.

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

%d bloggare gillar detta: