Farväl till vapnen – klassikernas klassiker

2014 av Litterära händelser

A Farewell to ArmsNu i dagarna utkommer Hemingways kanske största boksuccé Farväl till vapnen i efterlängtad ny svensk översättning. Förra översättningen kom 1932 och är inte bara daterad, den saknar också hela textpartier. Romanen utspelas under första världskriget och handlar om amerikanen Frederic Henry som tar värvning som frivillig och placeras som ambulansförare vid fronten i norra Italien. Frederic hamnar på sjukhus i Milano och vårdas av sjuksköterskan Catherine Barkley som han förälskar sig i.

Det var under arbetet med detta verk som Hemingways metod att sammanväva egna erfarenheter med fri gestaltning hittade sin perfekta form. Boken är till stor del självbiografisk och har filmatiserats ett flertal gånger. Verklighetens Catherine Barkley, Miss von Kurowsky, var 26 år när Hemingway som 19-årig togs in på sjukhus i Milan efter en granatskada vid fronten. (Miss von Kurowsky skulle senare lämna honom.)

Den här boken hör förstås till klassikernas klassiker. Allting är klassiskt, till och med slutet: När American Book Review valde världslitteraturens 100 bästa slutrader så var Farväl till vapnen ett självklart val. (I Silver Linings Playbook, biosuccén häromåret, blir å andra sidan huvudpersonen så påverkad att han kastar ut boken genom fönstret.)

Köp boken på Adlibris eller Bokus.

%d bloggare gillar detta: