Helen Keller på YouTube

2014 av Litterära händelser

Helen Kellers självbiografiska bok Mitt livs historia har som tidigare meddelats kommit på svenska. Dagens tips: På YouTube finns många intressanta Helen Keller-klipp. Man får höra henne prata, intervjuas, ja till och med besöka hennes hem.

Här en film med foton och filmklipp när hon möter kändisar som Frank Sinatra, John F. Kennedy, Charlie Chaplin, Winston Churchill, Mark Twain, Benny Goodman, Enrico Caruso, Presidents Eisenhower, Coolidge, Roosevelt, Hoover, med flera.

På YouTube finns även Arthur Penns The Miracle Worker (1962) och Nadia Tass omgjorda film med samma namn från 2000.

Men viktigast av allt: Missa inte boken Mitt livs historia.

mittlivsAKeller var helt blind och helt döv och fram till sju års ålder levde hon i en mörk, tyst värld utan språk. Men så kom läraren Anne Sullivan och började få kontakt med henne genom att göra tecken i hennes händer. Genombrottet blev ”miraklet vid vattenpumpen” när Helen kände vattnets stråle i sin ena hand och tecknen för vatten i den andra. Plötsligt förstod hon innebörden av ”betyder” och hennes språkutveckling rivstartade.

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

%d bloggare gillar detta: