Ännu ett seriepris till Daniel Ahlgren

2014 av Litterära händelser

558A27701-1024x634
Ännu en gång kan Litterära händelser meddela att Daniel Ahlgren fått ett seriepris. Denna gång var det Svenska Serieakademins svenska Adamsonstatyett som delades ut på årets bokmässa.

”Daniel Ahlgren har en karriär som vid det här laget spänner över 25 år, varunder han har utmärkt sig som en lyhörd skildrare av sin samtid och omvärld. Med små gester, mycket smärta, subtil humor och precis tonträff i dialogen har Ahlgren skaffat sig hängivna beundrare. På senare år har han förnyat superhjältegenren genom att applicera den på en vanlig gymnasieskola och dess elever i Blekinge. Daniel Ahlgren är en kreatör som lever och andas serier, han är en av Sveriges stora serieberättare.”

Förtjänstdiplom delades ut till:

Björn Wahlberg… för hans remarkabla – lika noggranna som spänstiga – nyöversättningar av ”Tintin” och ”Linda och Valentin”.

Lars Krantz… för hans pregnanta och i flertalet bemärkelser svarta seriekonst.

Mikael Tegebjer… för hans långa och mångsidiga serieverksamhet – som förläggare (Optimal Press, Jemi, Ekholm & Tegebjer m fl), serietidningsredaktör (Ernie, Gustaf m fl), översättare (”Valhall” m fl).

Josefin Svenske… för hennes (och fjolårets förtjänstdiplomerade Fabian Göransons) dristiga förläggarskap på Kolik förlag sedan 2005 – med utgivning av företrädesvis svenska serieskapare som Kim W Andersson, Lina Neidestam, Malin Biller, Johanna Koljonen/Nina von Rüdiger och Nanna Johansson.

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

%d bloggare gillar detta: