Nu är alla berättelser berättade

2014 av Litterära händelser

Dekius_Lack_Krister_GerhardssonDekius Lacks nya roman Den unge Stäppvargen har just utkommit. Den här gången avslöjas den bistra sanningen att alla berättelser som går att berätta redan är berättade. De så kallade Blombosdatorerna kontrollerar varje ny bok mot alla böcker som redan finns och det slår aldrig fel: Moderna författare har ingen möjlighet att vara riktigt originella längre. För sjuttiofemtusen år sedan skapades det första konstverket i Blombosgrottan i Sydafrika. Nu har berättelserna tagit slut.

När Blombosdatorerna rensar en ny berättelse från godtyckliga variabler – som till exempel namn och var berättelsen utspelar sig – visar det sig att allt som skrivs numera bara är ett hopplock av sådant som redan har berättats.

Nu kan apparna ta över. Författarna behövs inte längre. Vill man ha en ny berättelse matar man bara in ett visst antal variabler så skriver appen en ”ny” berättelse. Resultatet blir på ett visst sätt originellt, men bara vid ett ytligt betraktande. Kan man sin litteraturhistoria och har lite hjälp av blombosdatorerna så ser man att den ”nya” berättelsen bara är en sammanslagning, en kompilation, av sådant som redan är berättat.

Denna insikt för med sig mycket annat. Om berättelserna tagit slut, om allting är berättat så är också sanningarna berättade. Människan har berättat så mycket genom tiderna att hon nu vävt ett nät som kan fånga själva Alltet. Den minsta beståndsdelen i universum är inte atomer och kvarkar utan berättelser. Det är genom dem vi kan förstå vad allting handlar om.

För den som är litteraturintresserad, som det unga gänget i boken är, öppnas otroliga möjligheter att förstå vad livet egentligen handlar om.

Intressant att notera. Dekius Lacks roman är även den analyserad av Blombosdatorerna och självklart visar det sig att den innehåller textavsnitt från andra böcker, precis som alla andra böcker är kompilationer och variationer. När man läser boken glider man omärkligt in i andra världar som Den store Gatsby, Kafkas Förvandlingen, Dostojevskijs Anteckningar från källarhålet, o s v, och när romanen huvudkategoriseras så kan den hänföras till Ray Bradburys mästerverk Fahrenheit 451. Länk till Blombosanalysen av Den unge Stäppvargen: http://www.bakhall.com/blombos/9789177424161.html

Som en ytterligare krydda i denna anrättning finns också en länk till en Blombosgenerator som undersöker alla böcker som någonsin skrivits. Här får man t ex reda på hur originella de är. Mata bara in författarnamn och titel på: http://www.bakhall.com/blombos/blomboskod.html

Köp boken t ex på Adlibris eller Bokus

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

%d bloggare gillar detta: