Grattis Svetlana Aleksijevitj!

2015 av Litterära händelser

Swetlana_Alexandrowna_AlexijewitschLitterära händelser gratulerar 2015-års Nobelpristagare i Litteratur! Favorittippade Svetlana Aleksijevitj.

Och grattis till svenska förlaget Erzats! Förlaget presenterar: ”Svetlana Aleksijevitj, född 1948 och uppvuxen i Sovjetunionen (Vitryssland/Belarus). Efter några år i Göteborg och i Berlin är hon åter bosatt i hemstaden Minsk. I trettio år har hon arbetat på Utopins röster – eller Historien om den röda människan, och avslutar våren 2013 den femte och sista boken, Tiden second hand. Hösten 2012 utkom Kriget har inget kvinnligt ansikte, som berättar den okända historien om de ca 1 miljon kvinnor som stred i Röda armén under andra världskriget. På svenska finns tidigare en förkortad version av Bön för Tjernobyl (1996), som Ersatz återutger i en fullständig version hösten 2013. Flerfaldigt prisbelönad, bland annat med Svenska PENs Tucholskypris, Triumphpriset, Leipzigbokmässans litteraturpris, Kapuścińskipriset och nu senast Tyska bokhandelns fredspris (2013) och Kapuścińskipriset igen (2015).”

 

%d bloggare gillar detta: