Skannad i mörkret för första gången på svenska

2015 av Litterära händelser

A Scanner Darkly

2006 gick Richard Linklaters film A Scanner Darkly upp på amerikanska biografer och blev genast en stor kritikersuccé. I rollerna bl a Keanu Reeves, Winona Ryder, Robert Downey Jr och Woody Harrelson. Filmen bygger på ett av Philip K Dicks många romanmästerverk Skannad i dunklet som nu kommer för första gången i svensk översättning.

Skannad i dunklet handlar om Bob Arctor som bor i kollektiv med sina vänner och arbetar som narkotikaspanare under täcknamnet Agent Fred. Tack vare så kallade distortionsdräkter kan Arctor och hans kollegor jobba helt och hållet inkognito. Dräkten består av en tunn hinna som täcker hela huvudet och hela kroppen, och på denna hinna projiceras, inifrån, en svit av ständigt annorlunda utseenden samtidigt som ens röst förvanskas till det oigenkänneliga. Ingen vet med andra ord deras rätta identitet, inte ens deras egna kollegor.

En dag får Arctor ett av litteraturhistoriens mest annorlunda uppdrag. Han ska spana på sig själv.

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

%d bloggare gillar detta: