Hermann Hesse på museum

2016 av Litterära händelser

hesse_museumÄn idag, 54 år efter sin död, är Hermann Hesse fortfarande högst närvarande i den litterära världen. I Sverige pågår nyutgivningen av hans romaner för fullt. Dagens museitips från Litterära händelser är Das Hermann-Hesse-Museum som ligger i Calw väster om Stuttgart. Väl värt ett besök för den som vägarna förbi.

Das Hermann-Hesse-Museum är inrymt i det hus som Hesse föddes i. Hans föräldrar Marie Gundert och Johannes var ett missionärspar som arbetat i Indien. Han växte upp med tre syskon. (Två syskon dog som spädbarn.)

Tio rum har gjorts i ordning för utställningen och berättar om författarens liv, verk och eftermäle. En kort film om museet hittar man på https://vimeo.com/159999113

Mer information om Das Hermann-Hesse-Museum finns på https://www.hermann-hesse.de/museen/calw

Adress: Marktplatz 30, Haus Schüz, 75365 Calw.
E-post: hermann-hesse-museum@calw.de

Det finns även flera andra Hesse-museer i Tyskland, t ex i Tübingen (Das Hesse-Kabinett), Gaienhofen och Montagnola.

Hermann Hesse-titlar på svenska i bokhandeln just nu:

Siddhartha. Om den indisk brahmanpojken som lämnar sin hem för att söka livets mening. Han lyckas på ett världsligt plan, han blir en förmögen man, men något saknas. Han förstår att det han söker efter måste han finna någon annanstans.

Gertrud. Den blygsamme kompositören Kuhn som börjar få framgångar med sina tonsättningar på operascenerna runt om i landet. Kuhn var med om en olycka som ung och blev halt för livet. Denna – kan tyckas – ganska odramatiska kroppsliga defekt får en avgörande inverkan på Kuhns självkänsla och självförtroende. Han blir en lysande kompositör som skördar lovord och beröm i sitt yrke, men självförtroendet återhämtar sig aldrig när det handlar om kärlek. Vilken kvinna skulle vilja ha mig, menar han, jag som är en tragisk krympling som mödosamt haltar fram när andra springer och dansar.

Knulp. Knulp är sinnebilden för den coole vagabonden, gentlemannaluffaren som tar stunden som den kommer och inte oroar sig för imorron. Hans tvära kliv åt sidan, bort från ruljangsen, är ett högst medvetet beslut.

Demian. Om Emil Sinclair, Hesses alter ego, en bortklemad överklasspojke som blir upprorisk som tonåring och börjar missköta sina studier. Han super ner sig och blir alltmer självdestruktiv innan han i sista stund räddas från undergången. Men en ny fara väntar: Han har nätt och jämnt uppnått vuxen ålder när han beordras ut i första världskriget, till fronten i Flandern, rätt ut i kulregnet.

%d bloggare gillar detta: