I väntan på Bob Dylans Nobelpris, del 2

2016 av Litterära händelser

tarantulaSveriges Radio meddelar: Inför utdelningen av Nobelpriset i litteratur sänder Drama i P1 en föreställning av Bob Dylans språkexperimentella roman Tarantula i regi av Andreas Boonstra från Moment Teater. Fredag 9 december, kl. 19.30-20.00

Om Tarantula: Inte ens Joyce kan skriva så här. Joyces verk är rena disciplinerade korsordskonstruktionerna i jämförelse med Dylans spontankaotiska flöde. Frånvaron av klichéer – det finns inte en enda sliten fras i boken, inte en schablon – varenda formulering är radikalt ny och aldrig förr hörd. Inte ”en abraham lincoln-tavla faller ner från väggen” utan ”en abraham lincoln-tavla faller ner från taket” – Dylan har alltid minst dubbla lager när han skildrar något först det man kanske skulle kunna tro och sedan minst ytterligare en komplikation – men så inträder också alltid en radikalny kvalitet i allt han gör. Rikedomen – boken är proppfull, man kan slå upp den var som helst och läsa en rad vilken som helst och garanterat få ett originellt poetiskt uttryck att tampas med, boken är som ett ymnighetshorn, det tar aldrig slut.

%d bloggare gillar detta: