Kort om virus

2021 av Litterära händelser

Dorothy H Crawfords bok Kort om virus är skriven långt före coronaepidemin, men under dessa tider passar den ändå bra att läsa för den intresserade lekmannen. Boken kan läsas som en grundkurs i alla de medicinska begrepp som surrat omkring i media det senaste året.

Här får vi lära oss vad virus är. Det är partiklar, inte celler, med ett proteinskal som skyddar sitt genetiska material. Vi får lära oss hur virus fungerar. Virus är parasiter på allt som lever. Vi bjuds på en djupdykning i denna del av mikrokosmos: DNA-virus, RNA-virus med undergruppen retrovirus, och vad som händer under virusinfektioner. Vi får också förklarat hur vårt immunförsvar fungerar och ibland överreagerar med en cytokinstorm. Ett kapitel handlar om: ”virus då, nu och i framtiden”. Här beskrivs hur epidemier kommer och går, och författaren understryker vikten av vaccination. Boken förklarar även hur antivirala läkemedel fungerar och vilka diagnosmetoder som används.

Eftersom boken skrevs för några år sedan kan det vara bra att i förväg veta att Covid-19 är en viral luftvägsinfektion orsakad av SARS-CoV-2, ett RNA-virus som tillhör gruppen coronavirus.

Dorothy H. Crawford är professor emerita i medicinsk mikrobiologi.

Senaste inläggen