Året då Sverige blev Sverige

Att skriva historiskt om enskilda år kan väl nästan räknas som en egen genre vid det här laget. På senare tid har Magnus Vesterbro till exempel gjort det med bravur. Även Per T Ohlsson visar i sin bok 1918 : året då Sverige blev Sverige varför konceptet fungerar så bra. Det är med största intresse jag slukat denna delikata anrättning.

1918 ser Ohlsson som ett avstampsår för det moderna Sverige. Landet i norr som bara delvis hade skonats från Första världskrigets fasor. Tuffa år följde även här efter krigsutbrottet. Importen tog stryk och ransoneringar infördes på grund av livsmedelsbristen. Vid sidan om kriget drog revolutionstankarna fram över Europa. Ryssland först, efter följde Finland med den blodiga kampen mellan vita och röda, och vad skulle hända i Sverige? Spänningar mellan höger- och vänsterblocken, kvinnliga rösträtten diskuterades för fullt och mitt i allt detta drabbades landet av Spanska sjukan, denna fruktansvärda epidemi som så småningom dödade bortåt hundra miljoner världen över.

Ett spännande år i Svensk historia. Vad hände i konst- och kulturvärlden? Vad diskuterades i riksdagen och i tidningarna? Hur fungerade ransoneringarna? Vilka nya lagar tillkom? Hur ställer man sig till ett inbördeskrig i ett grannland som vädjar om hjälp? Hur stoppar man värsta farsoten i mannaminne? Hur tvingas verklig demokrati fram på ett oblodigt sätt? Läs boken.

Världens mest omaka brödrapar

Albert_Göring

Hermann_Göring

Nu kommer boken om världens kanske mest omaka brödrapar. James Wyllies gripande skildring om Bröderna Göring. En bok om den onde och den gode.

Hitlers närmaste man Hermann Görings bror Albert var brinnande antinazist och räddade hundratals, kanske tusentals judar undan förintelsen. Medan Albert Göring förtjänar en plats i historien vid sidan om Raoul Wallenberg och Oskar Schindler var Hermann Göring en av historiens största skurkar som bland annat var med om att inrätta de första koncentrationslägren. Vid krigsslutet hamnade båda bröderna inför Nürnbergtribunalen. Hermanns skuld var självklar. När Albert på sitt håll bedyrade sin oskuld var det först ingen som trodde honom, men snart rullades en mycket märklig historia upp. Judar från hela världen kunde intyga hans heroiska insatser. Ändå kändes historien för bra för att vara sann och det tog hela två år innan han frigavs.

Köp boken t ex på Bokus eller Adlibris.

Två böcker om Hitlers hysteriska blindhet

The man who invented HitlerFör den som har upptäckt Ernst Weiss roman Ögonvittnet och fascinerats av den spännande berättelsen om Hitlers hysteriska blindhet så finns mer att läsa i neuropsykologen David Lewis bok The Man Who Invented Hitler: The making of the Fuhrer.

Båda böckerna berättar om läkaren som behandlar Adolf Hitler med hjälp av hypnos. Hitler led av hysterisk blindhet, den officiella orsaken har alltid uppgetts vara senapsgas. Man menar att Weiss hade tillgång till Edmund Forster, den behandlande läkarens numera försvunna journal och i en rad spännande scener får läsaren uppleva behandlingen.

David Lewis bok är en tidsresa om allt det som omvandlar korpralen Hitler till Världens förstörare. Lewis ser botandet av den hysteriska blindheten som den avgörande vändpunkten i Hitlers liv.

David Lewis bok finns att köpa på amazon.com. http://www.amazon.com/The-Man-Who-Invented-Hitler/dp/0753712946

Ernst Weiss roman Ögonvittnet har just utkommit på svenska.

Mer Anita Desai på svenska

Anita DesaiKritikerhyllade Anita Desai har äntligen fått en renässans i Sverige i och med Bakhålls utgivning av hennes böcker. Om du har läst årets bok Försvinnande- konstnären och blir sugen på mer finns följande titlar att jaga på svenska antikvariat: (Längre ner en bibliografi över Desias engelska titlar.)

Anita Desai på svenska:

  • Det brinner på berget, 1980 (Fire on the mountain)
  • Dagens klara ljus, 1983 (Clear light of day)
  • Hedersuppdraget, 1985 (In custody)
  • I skuggan av Taj Hotel, 1988 (Baumgartner’s Bombay)
  • Försvinnandekonstnären: tre noveller, 2013 (The artist of disappearance: three novellas)

Anita Desia, en bibliografi:

Romaner

  • Cry, the Peacock, 1963.
  • Voices in the City, 1965.
  • Bye-Bye Blackbird, 1971.
  • Where Shall We Go This Summer? 1975.
  • Fire on the Mountain, 1977.
  • Short Story Collections Games at Twilight and Other Stories, 1978.
  • Clear Light of Day, 1980.
  • In Custody. 1984.
  • Baumgartner’s Bombay, 1988.
  • Journey to Ithaca, 1996.
  • Fasting, Feasting, 1999.
  • Diamond Dust and Other Stories, 2000.
  • The Zigzag Way, 2004.
  • The Artist Of Disappearance, 2011

Barnböcker

  • The Peacock Garden, 1974.
  • Cat on a Houseboat, 1976.
  • The Village by the Sea: An Indian Family Story, 1982.

Kåtornas folk

EsterBlendaNordströmNyutgivningen av Ester Blenda Nordströms bok En piga bland pigor hyllades av en enig kritikerkår förra hösten. ”Årets bok!” enligt Borås Tidning. ”En milstolpe i svensk journalistik” skrev Ystad Alle­handa. ”Otroligt bra!” utbrast TVs Gokväll. ”En klockren femma!” enligt TVs Gomorron Sverige. Nu kommer uppföljaren, Kåtornas folk.

Året efter Ester Blenda gav ut En piga bland pigor tog hon anställning som nomadlärarinna för samebarnen i Saarivuoma i Lappland. Det resulterade i boken Kåtornas folk som utkom 1916, inte förrän nu i nyutgåva. Om det hårda livet för samerna, snöstormarnas kyla, vandringarna över fjället, kåtan som ska resas och göras varm, maten som lagas över öppen eld, kåtan som återigen ska rivas och packas ihop och lastas på pulkorna.

Boken blev inte bara en stor försäljningsframgång i Sverige. Den gavs även ut i tysk översättning med titeln Das Volk der Zelt (1927) och i engelsk översättning med titeln Tent Folk of the Far North (1930).