Briljant bok om Leonardo

Leonardo da Vinci är förmodligen världens mest kände konstnär, känd för Mona Lisa och Nattvarden och för sina försigkomna uppfinningar. Mindre känt är att han efterlämnade 20 000 sidor med anteckningar (varav 6 000 sidor finns bevarade in i vår tid), anteckningar som handlar om allt mellan himmel och jord och utgör en unik källa att ösa ur för att komma både renässansen som tidsepok och Leonardo som historisk person närmare.

I sin bok Solen ser ingen skugga – En bok om Leonardo da Vinci presenterar Peter Glas denne märklige konstnär och naturforskare. Boken utvecklar sig till en briljant biografi över en av historiens mest gåtfulla och mest betydelsefulla personligheter.

Leonardo sysslade med så mycket. Han dissekerade människokroppar, hade teorier om solsystemet, om geologi, om botanik, om matematik, geometri, optik, akustik, arkitektur, målarkonstens teori, musikteori och mycket mer. Moral, filosofi, betraktelser över livets gång. Själens existens. Kärlek, hat, välvilja, grymhet. Fabler, talesätt, visdomar.

Leonardo visar sig vara en självlärd lärdomsgigant som har en makalös förmågan att tänka självständigt och nyskapande, för att inte säga revolutionerande. Han är också en troubled soul, en grubblare, en sökare, formligen besatt av sin törst efter sanningar om tillvaron.

Och här finns bokens avgörande styrka: Glas ger
Leonardos många bräckliga, högst mänskliga sidor minst lika stort utrymme som hans berömda genialitet. Boken ger en magnifik överblick över Leonardos imponerande livsverk samtidigt som hans mångfasetterade personlighet träder fram. En biografi som både porträtterar Leonardo som en begriplig människa av kött och blod och som den närmast ofattbart stora historiska gestalt han samtidigt var.

Tommy Terabyte

När svenskarna svalt

I Magnus Västerbros bok Svälten – hungeråren som formade Sverige blir vi påminda om att det inte var särskilt länge sedan Sverige drabbades av en fruktansvärd naturkatastrof. Missväxten 1869-70 ledde till en fruktansvärd hungersnöd och massemigration. Då var det omvärlden som samlade in pengar och nödhjälp till Sverige – och inte tvärtom som det har varit det senaste århundradet – då var det svenskarna som lämnade sina hem för att hitta lyckan någon annanstans.

Vi blir också påminda om hur kallhamrade de rika och besuttna var, hur synen på de fattiga som lata och mindre värda var den förhärskande. Landshövdingar kunde undanbe sig hjälp från kungen för att vanligt folk inte skulle skämmas bort i onödan. Den fria marknaden ansågs viktigare än ett visst mått av svält. Boken visar också hur felaktiga politiska beslut och andra misstag staplades på varandra. Sverige var långt ifrån en demokrati på den tiden och det var uppenbart ett av de stora problemen när krisen väl kom.

Västerbro har skrivit en pager-turner som är svår att lägga ifrån sig. Han belönades med Augustpriset för sin insats.

Året då Sverige blev Sverige

Att skriva historiskt om enskilda år kan väl nästan räknas som en egen genre vid det här laget. På senare tid har Magnus Vesterbro till exempel gjort det med bravur. Även Per T Ohlsson visar i sin bok 1918 : året då Sverige blev Sverige varför konceptet fungerar så bra. Det är med största intresse jag slukat denna delikata anrättning.

1918 ser Ohlsson som ett avstampsår för det moderna Sverige. Landet i norr som bara delvis hade skonats från Första världskrigets fasor. Tuffa år följde även här efter krigsutbrottet. Importen tog stryk och ransoneringar infördes på grund av livsmedelsbristen. Vid sidan om kriget drog revolutionstankarna fram över Europa. Ryssland först, efter följde Finland med den blodiga kampen mellan vita och röda, och vad skulle hända i Sverige? Spänningar mellan höger- och vänsterblocken, kvinnliga rösträtten diskuterades för fullt och mitt i allt detta drabbades landet av Spanska sjukan, denna fruktansvärda epidemi som så småningom dödade bortåt hundra miljoner världen över.

Ett spännande år i Svensk historia. Vad hände i konst- och kulturvärlden? Vad diskuterades i riksdagen och i tidningarna? Hur fungerade ransoneringarna? Vilka nya lagar tillkom? Hur ställer man sig till ett inbördeskrig i ett grannland som vädjar om hjälp? Hur stoppar man värsta farsoten i mannaminne? Hur tvingas verklig demokrati fram på ett oblodigt sätt? Läs boken.

Världens mest omaka brödrapar

Albert_Göring

Hermann_Göring

Nu kommer boken om världens kanske mest omaka brödrapar. James Wyllies gripande skildring om Bröderna Göring. En bok om den onde och den gode.

Hitlers närmaste man Hermann Görings bror Albert var brinnande antinazist och räddade hundratals, kanske tusentals judar undan förintelsen. Medan Albert Göring förtjänar en plats i historien vid sidan om Raoul Wallenberg och Oskar Schindler var Hermann Göring en av historiens största skurkar som bland annat var med om att inrätta de första koncentrationslägren. Vid krigsslutet hamnade båda bröderna inför Nürnbergtribunalen. Hermanns skuld var självklar. När Albert på sitt håll bedyrade sin oskuld var det först ingen som trodde honom, men snart rullades en mycket märklig historia upp. Judar från hela världen kunde intyga hans heroiska insatser. Ändå kändes historien för bra för att vara sann och det tog hela två år innan han frigavs.

Köp boken t ex på Bokus eller Adlibris.

Två böcker om Hitlers hysteriska blindhet

The man who invented HitlerFör den som har upptäckt Ernst Weiss roman Ögonvittnet och fascinerats av den spännande berättelsen om Hitlers hysteriska blindhet så finns mer att läsa i neuropsykologen David Lewis bok The Man Who Invented Hitler: The making of the Fuhrer.

Båda böckerna berättar om läkaren som behandlar Adolf Hitler med hjälp av hypnos. Hitler led av hysterisk blindhet, den officiella orsaken har alltid uppgetts vara senapsgas. Man menar att Weiss hade tillgång till Edmund Forster, den behandlande läkarens numera försvunna journal och i en rad spännande scener får läsaren uppleva behandlingen.

David Lewis bok är en tidsresa om allt det som omvandlar korpralen Hitler till Världens förstörare. Lewis ser botandet av den hysteriska blindheten som den avgörande vändpunkten i Hitlers liv.

David Lewis bok finns att köpa på amazon.com. http://www.amazon.com/The-Man-Who-Invented-Hitler/dp/0753712946

Ernst Weiss roman Ögonvittnet har just utkommit på svenska.

Mer Anita Desai på svenska

Anita DesaiKritikerhyllade Anita Desai har äntligen fått en renässans i Sverige i och med Bakhålls utgivning av hennes böcker. Om du har läst årets bok Försvinnande- konstnären och blir sugen på mer finns följande titlar att jaga på svenska antikvariat: (Längre ner en bibliografi över Desias engelska titlar.)

Anita Desai på svenska:

  • Det brinner på berget, 1980 (Fire on the mountain)
  • Dagens klara ljus, 1983 (Clear light of day)
  • Hedersuppdraget, 1985 (In custody)
  • I skuggan av Taj Hotel, 1988 (Baumgartner’s Bombay)
  • Försvinnandekonstnären: tre noveller, 2013 (The artist of disappearance: three novellas)

Anita Desia, en bibliografi:

Romaner

  • Cry, the Peacock, 1963.
  • Voices in the City, 1965.
  • Bye-Bye Blackbird, 1971.
  • Where Shall We Go This Summer? 1975.
  • Fire on the Mountain, 1977.
  • Short Story Collections Games at Twilight and Other Stories, 1978.
  • Clear Light of Day, 1980.
  • In Custody. 1984.
  • Baumgartner’s Bombay, 1988.
  • Journey to Ithaca, 1996.
  • Fasting, Feasting, 1999.
  • Diamond Dust and Other Stories, 2000.
  • The Zigzag Way, 2004.
  • The Artist Of Disappearance, 2011

Barnböcker

  • The Peacock Garden, 1974.
  • Cat on a Houseboat, 1976.
  • The Village by the Sea: An Indian Family Story, 1982.