Nya böcker av Salinger på väg

2013 av Litterära händelser

Salinger_ver2_xlgOmvälvande nyheter om J D Salinger: Strax har en ny dokumentärfilm premiär (regi Shane Salerno) och samtidigt kommer en 700-sidig biografi skriven av Shane Salerno och David Shields. Förutom att många hittills okända fakta om den gåtfulle författaren avslöjas florerar också ryktet att hela fem nya Salingerböcker kommer att publiceras under perioden 2015 till 2020.

J D Salinger, som dog 2010, 91 år gammal, hade sin stora framgång med kultklassikern The Catcher in the Rye 1951. Han skrev ytterligare tre böcker, men 1965 slutade han tvärt att publicera sig. Under fyra och ett halvt decennium levde han därefter extremt tillbakadraget, närmast som eremit, i sitt hus i Cornish i New Hampshire, norr om New York City, frivilligt avskärmad från världen. Gång på gång har uppgifter sipprat ut om att den store författaren inte alls upphörde med författandet bara för att han bröt kontakten med omvärlden, tvärtom, det har påståtts att han hela tiden fortsatte skriva, kontinuerligt, att han stuvade in manuskript efter manuskript i sitt kassaskåp. Men inget har tytt på att det opublicerade materialet någonsin skulle nå tryckpressarna. Inte förrän nu.

Det påstås att följande fem böcker kommer att publiceras:

1) En antologi, The Family Glass, som ska innehålla alla de redan publicerade Glass-novellerna samt fem nya.

2) En roman med andra världskriget-motiv inspirerad av Salingers förhållande till den första hustrun, Sylvia Welter.

3) En handbok i vedareligionen.

4) En kortroman utformad som en spions dagbok under andra världskriget.

5) En antologi om familjen Caulfield som ska innehålla romanen The Catcher in the Rye samt tidigare opublicerade noveller om Holden Caulfield, bland annat berättelsen ”The Last and Best of the Peter Pans”.

Än så länge är dessa uppgifter endast rykten. De har inte konfirmerats från officiellt håll. Varken Salingers anhöriga, sonen Matthew Salinger och änkan Colleen Salinger, eller författarskapets officiella agentur, Harold Ober Associates, vill ge några kommentarer till uppgifterna.

%d bloggare gillar detta: