Några ord om Franz Kafkas roman Processen

1

2013 av Litterära händelser

processen_pocketEn lista över världens bästa böcker genom tiderna saknar sällan Franz Kafkas roman Processen. I Sverige finns just nu två utgåvor till försäljning av denna superklassiker. Det är förstås Bakhålls nyutgåva som gäller. Denna nyöversättning av Processen innehåller fem kapitel mer än tidigare översättningar. (Det finns sammanlagt tre översättningar till svenska.) För första gången finns alltså samtliga bevarade avsnitt av Kafkas mest berömda romanprojekt.

Bakhålls utgåva (finns även som pocket på Novapress, se bild) bygger på den nya tyska textkritiska utgåvan. Kafkas kvarlåtenskap var länge huvudsakligen tillgänglig i volymer redigerade och utgivna av Max Brod. Brods redigeringsarbete har emellertid skarpt kritiserats. Man har påpekat att han gav ut avsnitt som Kafka strukit om han fann det motiverat av sin egen uppfattning om berättelsens logik, att han uteslöt avsnitt som han bedömde som onödiga upprepningar, gjorde ingrepp i Kafkas interpunktion och styckeindelning, satte ihop olika versioner av samma berättelse till en egen version, hittade på nya titlar på Kafkas berättelser och avstod från att ange vissa av Kafkas osv. Utan att ta ställning till det rättvisa i alla anklagelser mot Brod kan man konstatera att läget ur källkritisk synvinkel inte varit idealiskt. En undersökning som i början av femtiotalet utfördes av den australiensiske germanisten Eric L Marson gav det förbluffande resultatet att Brods andra upplaga av Processen innehåller inte mindre än 1778 avvikelser från den första upplagan. Sådant fick givetvis litteraturvetarna att undra vad det egentligen stod i Kafkas manuskript. Den textkritiska utgåvan av Kafkas samlade verk var således mycket efterlängtad.

Bakhålls utgåva är översatt av Hans Blomqvist och Erik Ågren. De har tilldelats Stiftelsen Natur och Kulturs översättarpris och Samfundet De Nios översättarpris för sitt arbete med Kafkas samlade skrifter. Boken finns även utgiven som pocket av Novapress.

En tanke på “Några ord om Franz Kafkas roman Processen

  1. […] Se även artikeln: Några ord om Kafkas roman Processen. […]

Kommentarer är stängda.

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

%d bloggare gillar detta: