En bra karl är svårt att finna

Flannery O'ConnorDagens lästips: Flannery O’Connors första novellsamling med tio spännande berättelser i hyllad nyöversättning av Ida Jonsson. Den svenska titeln har blivit En bra karl är svårt att finna.

O’Connor berättar om folk i den amerikanska södern. Om särlingar som farit illa och blivit onda – eller tvärtom goda. ”Vanligt folk”  visar sig strax vara allt annat än vanligt. Alla är unika, ingen är förutsägbar. Och i bakgrunden hörs alltid en  omisskännlig o’connorsk hotfull ton – det är den som gett hennes berättelser genrebeteckningar som ”grotesque”och ”noir”.  Ofta börjar historien snällt, nästan idylliskt – och slutar i brutalaste våld.

”Flannery O’Connor var ett otvivelaktigt geni, och jämförd med hennes berättelser verkar annan novellkonst mest koketta övningar.” Carl Erland Andersson, Göteborgs-Posten

”Att läsa henne känns som en käftsmäll. Jag borde varit förberedd, men hade glömt.” Gunnar Balgård, Västerbottens-Kuriren

”William Faulkner och Eudora Welty i all ära, men ingen har nog betytt mer för den moderna amerikanska sydstatslitteraturen än Flannery O’Connor.” Eva Johansson, Svenska Dagbladet

”Jag älskar hennes noveller!” Oline Stig, Sydsvenskan

%d bloggare gillar detta: