Latinamerikansk läsfest

2014 av Litterära händelser

Laura Restrepo
En av latinamerikas mest välkända författare Laura Restrepo finns representerad på svenska med tre romaner i föredömlig översättning av Martin Uggla.

Laura Restrepos mångfaldigt prisbelönta bok Leoparden i solen har rikligt med stoff hämtat från en serie av reportage om den colombianska maffian från tiden då hon arbetade med TV-nyheter. Hon har omarbetat sitt material i omgångar. Först till en serie tidningsartiklar, senare blev hon ombedd att använda materialet till en miniserie, men planerna fick skrinläggas när maffian hotade TV-producenten med en bomb om projektet fullföljdes. Restrepo valde därför att förvandla berättelsen till romanform.

Om romanen För många hjältar har nobelpristagaren José Saramago skrivit: ”One of the finest novels written in recent memory”. En kvinna beger sig tillsammans med sin artonårige son till Argentina för att söka upp pojkens far, Ramón, som de inte haft kontakt med på 16 år. Ramón var en gång rebell och undergroundhjälte i kampen mot diktatorn.

Nu senast kom romanen Mörkrets brud: Bordellgudmor Todos los Santos lärde upp den vackra och mystiska horan Sayonara, och lärde henne grundreglerna: Du måste vara alert, som en boxare, du får aldrig visa några svagheter – för då blir du knockad. Och bli aldrig kär i en kund. Isabel Allende skriver: ”Kärlek, åtrå, stolthet, förtvivlan och ett outsläckligt hopp ger djup och mening åt denna oerhört fascinerande roman.”

Köp böckerna t ex på Bokus eller Adlibris.

%d bloggare gillar detta: