Nu kommer Philip K Dicks dunderklassiker på svenska

2014 av Litterära händelser

Philip_Dick2I dagarna kommer inget mindre än Philip K Dicks roman Palmer Eldritchs tre stigman ut på svenska på nytt. Jorden har blivit så varm att det är omöjligt att vistas utomhus längre stunder. Människor uppmuntras  att emigrera till Mars, men det blir till en tråkig tillvaro på en nästan helt död planet. Det enda roliga man kan göra på Mars är att droga ner sig med en hallucinogen modedrog som förpassar ens medvetande till en behaglig dockvärld utan bekymmer.

Det här räknas som Dicks mest utflippade roman och under den spännande ytan finns mycket intressanta filosofiska funderingar om tillvarons innersta. På frågan vilket verk i hans rikliga produktion som skulle bli mest omtalat i framtiden så trodde Dick själv att det var just Palmer Eldritch tre stigman (och förmodligen även Ubik). Intressant kuriosa: I boken The Twisted Worlds of Philip K. Dick: A Reading of Twenty Ontologically Uncertain Novels  berättar Gregg Rickmann om Dicks Kafkaintresse. Faktum är att Dick läste Kafka medan han arbetade med Palmer Eldritch och att han i ett brev till sin mentor Tony Boucher på sjuttiotalet skriver att han identifierar sig med Kafka: att K:et i hans namn borde stå för Kafka.

Köp boken t ex på Bokus eller Adlibris.

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

%d bloggare gillar detta: