Handbok i livets konst

2014 av Litterära händelser

200px-Epicteti_Enchiridion_Latinis_versibus_adumbratum_(Oxford_1715)_frontispieceDen stoiske filosofen Epiktetos (ca 55-135 e kr) levde för tvåtusen år sedan, men är ständigt aktuell med sin eviga klassiker Handbok i livets konst. Epiktetos var länge slav till kejsar Neros sekreterare men frigavs och grundade en egen skola i filosofi. Nu kommer hans handbok i nyutgåva på svenska och den är sprängfylld med visdom.

Några smakprov:

”Begär inte att det ska gå som du vill här i världen. Nej, önska att allting ska ske precis som det sker; då kommer ditt liv att förflyta lugnt.”

”Om någon berättar att den och den talar illa om dig, försvara dig då inte mot det som sagts. Svara bara: ”Han tycks inte känna till mina övriga fel, eftersom han bara tog upp de där”.

”Prata inte i onödan. Säg bara det nödvändigaste och det kortfattat. Yttra dig sällan, när så krävs, men prata inte om ditt och datt: om gladiatorkamp eller hästkapplöpningar eller brottare, om mat och dryck och annat trivialt. Framför allt, tala inte om andra människor, vare sig det blir beröm eller kritik eller jämförelser. Om du kan, för in samtalet på ämnen som passar sig. Och har du hamnat bland folk du inte känner, tig då.”

”De hänger inte ihop, sådana påståenden som: ”Jag är rikare än du, alltså är jag större än du” eller ”Jag är vältaligare än du, alltså är jag större än du”. Logiken fordrar att man säger: ”Jag är rikare än du, alltså är min egendom större än din”, respektive: ”Jag är vältaligare än du, alltså står min talekonst högre än din”. Du själv består väl ändå varken av pengar eller talekonst.”

Köp boken t ex på Adlibris eller Bokus.

%d bloggare gillar detta: