On the Road (på väg) som film

2016 av Litterära händelser

Dagens filmtips: Jack Kerouac är högaktuell i Sverige eftersom hans roman På väg (On the Road) släpps i sitt ocensurerade originalskick i Sverige i dagarna. I väntan på boken kan man se filmatiseringen av den från 2012. I regi av Walter Salles och med bl a Sam Riley, Garrett Hedlund, Kristen Stewart, Amy Adams, Kirsten Dunst och Viggo Mortensen i rollerna.

På väg är romanen om att ge sig iväg och starten på en hel genre. Romanen är föregångaren till alla road movies. Den är fortfarande oöverträffad, speciellt nu när vi får läsa den i sitt flödande originalskick, skriven med Kerouacs ”spontaneous prose”. På tre veckor skrev han mästerverket på en skrivmaskin laddad med en hoptejpad pappersrulle för att slippa behöva bekymra sig om att sätta in nya papper. Fulltankad på kaffe, benzedrine och alkohol brydde han sig inte om styckeindelningar och annat som drog ner farten på tangenthamrandet och rullen fylldes med ”a wall of text”.

Det amerikanska förlaget ansåg att boken vara för omoralisk och skrev skandalöst nog om den. Detta utan att författaren kände till det. Idag är det förvånande att se vad som faktiskt gjordes med denna moderna klassiker och att det alltid tidigare varit den förvanskade versionen som publicerats på svenska.

Köp boken t ex på Bokus eller Adlibris.

%d bloggare gillar detta: