Kåtornas folk

2013 av Litterära händelser

EsterBlendaNordströmNyutgivningen av Ester Blenda Nordströms bok En piga bland pigor hyllades av en enig kritikerkår förra hösten. ”Årets bok!” enligt Borås Tidning. ”En milstolpe i svensk journalistik” skrev Ystad Alle­handa. ”Otroligt bra!” utbrast TVs Gokväll. ”En klockren femma!” enligt TVs Gomorron Sverige. Nu kommer uppföljaren, Kåtornas folk.

Året efter Ester Blenda gav ut En piga bland pigor tog hon anställning som nomadlärarinna för samebarnen i Saarivuoma i Lappland. Det resulterade i boken Kåtornas folk som utkom 1916, inte förrän nu i nyutgåva. Om det hårda livet för samerna, snöstormarnas kyla, vandringarna över fjället, kåtan som ska resas och göras varm, maten som lagas över öppen eld, kåtan som återigen ska rivas och packas ihop och lastas på pulkorna.

Boken blev inte bara en stor försäljningsframgång i Sverige. Den gavs även ut i tysk översättning med titeln Das Volk der Zelt (1927) och i engelsk översättning med titeln Tent Folk of the Far North (1930).

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

%d bloggare gillar detta: