Dostojevskijfilmer 2014

2014 av Litterära händelser

the doubleNu är det åter dags för filmatiseringar av Fjodor Dostojevskijs böcker. Om några månader kommer Richard Ayoades film The Double, inspirerad av Dostojevskijs Dubbelgångaren, med Jesse Eisenberg i huvdrollen. Filmen går upp på engelska biografer redan i april. Även Brott och straff  kommer som biofilm det närmaste året. Andrew O’Keefe regisserar och Lee Mason spelar Raskolnikov. De båda har samarbetat tidigare, bl a gjorde de Independent 2007.

Fjodor Dostojevskijs roman Dubbelgångaren kommer snart i svensk nyutgåva. Det en pärla i Dostojevskijs rika produktion, en inkännande studie av en man som upplever hur han motarbetas av en synnerligen utstuderad mobbare. Dostojevskij betraktade själv denna bok som ett av sina främsta verk.

Romanen handlar om titulärrådet herr Goljadkin som bor ensam med sin betjänt i en liten lägenhet i Sankt Petersburg. En dag upptäcker han till sin förfäran att han har en dubbelgångare i staden, en person som är på pricken lik honom och till och med bär samma namn!

Brott och straff finns redan nu ute i handeln, bl a i pocket. 

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

%d bloggare gillar detta: