Michael Kohlhaas har blivit film

2014 av Litterära händelser

Age of UprisingHeinrich von Kleist roman Michael Kohlhaas har blivit film. På engelska har den fått titeln Age of Uprising. Franske regissören Arnaud des Pallières står för regin och huvudrollen spelas förtjänstfullt av danske Mads Mikkelsen. Filmen lär inte komma till svenska biografer, även om den är självklart sevärd.

Som vanligt gäller att boken är bättre än filmen. Inte konstigt alls, med tanke på att det här är ett av världslitteraturens odödliga mästerverk. Michael Kohlhaas finns dessutom i förträfflig svensk översättning.

Berättelsen handlar om hästhandlaren Michael Kohlhaas som blir bedragen av en maktfullkomlig furste. Kohlhaas bestämmer sig för att hämnas. Det är en ryslig hämndhistoria, med en hämndhistorias alla inslag av våld och övervåld. Berättelsen, som utspelas på 1500-talet, inleds med den vardagsnära redogörelsen för hur Kohlhaas färdas med ett koppel unghästar på väg till marknaden. Han hejdas av en bom över vägen som inte brukar vara där. Det visar sig att den nye slottsherren, Wenzel von Tronka, har infört nya bestämmelser. Det krävs att man uppvisar ett särskilt pass varje gång man reser förbi
hans slott. Eftersom Kohlhaas än inte har skaffat sig ett sådant pass måste han lämna två hästar i pant. Sedan får han åka vidare.

Några veckor senare är han på hemväg och har med sig ett intyg från kurfurstens kansli att det inte behövs något pass. Han begär att få tillbaka sina hästar, men det visar sig att hästarna är vanvårdade, nästan döende. Kohlhaas blir förstås mycket arg men tappar inte besinningen utan samlar sig och kräver lagenlig kompensation, han vill ha ekonomisk ersättning och han kräver att hästarna ska ges omvårdnad så att de återfår sin forna form. Men slottsherrens folk lyssnar inte på honom utan kör bara brutalt iväg honom.

Kohlhaas försöker under en lång tid på olika vis få upprättelse. Han skickar besvärsskrivelser till överordnade myndigheter, men ingen tar någon notis om hans klagomål. Så bestämmer sig hans hustru Lisbeth för att personligen föra fram ett av Kohlhaas brev till den rätta myndighetspersonen, men det fruktansvärda inträffar att hon körs iväg av en vakt som skadar henne så illa att hon dör.

Då släpper alla spärrar för Kohlhaas, han bestämmer sig för att utkräva sin rätt med våld, och för att hämnas, och det med råge…

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

%d bloggare gillar detta: