Det tjeckoslovakiska lokomotivet

1

2017 av Litterära händelser

Missa inte Jean Echenoz drygt 100 normalsidigt korta bok Springa som handlar om löparstjärnan Emil Zatopek, även kallad det tjeckoslovakiska lokomotivet! Mannen som nästan ohotad dominerade löparvärlden åren runt 1950. Den tjeckiska nationalhjälten Zapotek är helt okänd för många svenskar, ändå är han en av de allra största löparna genom tiderna. Han staplade världsrekord på varandra och är än idag ensam om att ha vunnit 5,000, 10,000 och maraton i samma olympiad (1952 i Helsingfors).

Springa berättar spännande om Zapoteks unga år i skofabriken, hur han motvilligt börjar tävla, hans naturbegåvning som löpare, hans med tiden nästan omänskliga träningsmetoder, hur han stiger i grader som öststatsmilitär på grund av exempellösa framgångar på löparbanorna världen över. Boken ger även en historielektion om Kalla krigets dagar och Öststatsblockets mörkare sidor. När han opponerar sig mot den ryska inmarschen 1968 utesluts han ur partiet, förlorar sitt jobb, avskedas av armén, förbjuds att vistas i Prag och skickas slutligen till urangruvorna i Jachymov.

En kort snabbläst bok, framförallt för den löparfrälste. Den fina svenska språkdräkten står Christina Norrman för.

Köp boken t ex på Adlibris eller Bokus.

Fler löparböcker:
Om löpningens fysiologi.
Om långlöpning: Dekius Lacks roman Springa med vingar.

En tanke på “Det tjeckoslovakiska lokomotivet

  1. […] bl a Dekius Lacks löparromaner Springa med vingar och När natten kommer är vägarna mina; och  Springa – Jean Echenoz bok om den tjeckiska löparen […]

Kommentarer är stängda.

%d bloggare gillar detta: