Två böcker om Hitlers hysteriska blindhet

The man who invented HitlerFör den som har upptäckt Ernst Weiss roman Ögonvittnet och fascinerats av den spännande berättelsen om Hitlers hysteriska blindhet så finns mer att läsa i neuropsykologen David Lewis bok The Man Who Invented Hitler: The making of the Fuhrer.

Båda böckerna berättar om läkaren som behandlar Adolf Hitler med hjälp av hypnos. Hitler led av hysterisk blindhet, den officiella orsaken har alltid uppgetts vara senapsgas. Man menar att Weiss hade tillgång till Edmund Forster, den behandlande läkarens numera försvunna journal och i en rad spännande scener får läsaren uppleva behandlingen.

David Lewis bok är en tidsresa om allt det som omvandlar korpralen Hitler till Världens förstörare. Lewis ser botandet av den hysteriska blindheten som den avgörande vändpunkten i Hitlers liv.

David Lewis bok finns att köpa på amazon.com. http://www.amazon.com/The-Man-Who-Invented-Hitler/dp/0753712946

Ernst Weiss roman Ögonvittnet har just utkommit på svenska.

Dagens filmtips: Kill Your Darlings

Kill_Your_Darlings_posterFilmen Kill Your Darlings (2013) har gått upp på biograferna i USA. Beatgänget med Allen Ginsberg, Jack Kerouac och William Burroughs i spetsen drabbas av en mordhistoria. Filmen bygger på Kerouacs och Burroughs bok And The Hippos Were Boiled In Their Tanks.

I rollerna: Daniel Radcliff (!) som Ginsberg. Jack Huston som Kerouac. Ben Foster som Burroughs.

Läs mer på: http://www.imdb.com/title/tt1311071/

I väntan på att filmen på ett eller annat sätt letar sig fram till Sverige kan man t ex fylla på beatförrådet med de Kerouac-böcker som finns på svenska just nu:

  • Big Sur
  • Dharmadårarna
  • Järnvägen Jorden
  • På Drift

Mer Anita Desai på svenska

Anita DesaiKritikerhyllade Anita Desai har äntligen fått en renässans i Sverige i och med Bakhålls utgivning av hennes böcker. Om du har läst årets bok Försvinnande- konstnären och blir sugen på mer finns följande titlar att jaga på svenska antikvariat: (Längre ner en bibliografi över Desias engelska titlar.)

Anita Desai på svenska:

  • Det brinner på berget, 1980 (Fire on the mountain)
  • Dagens klara ljus, 1983 (Clear light of day)
  • Hedersuppdraget, 1985 (In custody)
  • I skuggan av Taj Hotel, 1988 (Baumgartner’s Bombay)
  • Försvinnandekonstnären: tre noveller, 2013 (The artist of disappearance: three novellas)

Anita Desia, en bibliografi:

Romaner

  • Cry, the Peacock, 1963.
  • Voices in the City, 1965.
  • Bye-Bye Blackbird, 1971.
  • Where Shall We Go This Summer? 1975.
  • Fire on the Mountain, 1977.
  • Short Story Collections Games at Twilight and Other Stories, 1978.
  • Clear Light of Day, 1980.
  • In Custody. 1984.
  • Baumgartner’s Bombay, 1988.
  • Journey to Ithaca, 1996.
  • Fasting, Feasting, 1999.
  • Diamond Dust and Other Stories, 2000.
  • The Zigzag Way, 2004.
  • The Artist Of Disappearance, 2011

Barnböcker

  • The Peacock Garden, 1974.
  • Cat on a Houseboat, 1976.
  • The Village by the Sea: An Indian Family Story, 1982.

Sture Dahlström på franska

jepensesouventlegrandblondino

 

 

 

 

 

Sture Dahlström (1922–2001) är skaparen av en lång rad fantastiska böcker. Han är inte bara Sveriges beat- och jazzförfattare nummer ett utan också upphovsman till en helt egen romanform, oförliknelig med sin unika mix av surrealism och erotik och vild humor. En frodig arbetarförfattare helt utan pekpinnar, en frän samhällskritiker helt utan fyrkantstänkande, en livsbejakande anarkist helt utan fraser.

Två av hans böcker finns översatta till franska: Jag tänker ofta på Céline och Den Store Blondino.

Läs mer:

http://www.amazon.co.uk/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Daps&field-keywords=Sture%20Dahlstr%C3%B6m

Spana även in Sture Dahlströmsällskapets webbplats:

http://www.bakhall.com/sture/index.html