Sture Dahlström lever vidare i musikens värld

2016 av Litterära händelser

.
Författaren Sture Dahlström fortsätter att göra avtryck i svensk musik. Sture är Håkan Hellströms favoritförfattare och i låten Så länge du är med mig nämns han. Rikard Sjöblom har pampigt tolkat romanen Cyklonmannen med vild, vacker, jazzig, progrockig underton. Den franska artisten Blondino har tagit sitt namn efter Den store Blondino efter att ha snubblat på den franska översättningen av boken på ett bibliotek och blivit fullkomligt lyrisk. En annan artist att hålla ögonen på för Sture Dahlström-entusiaster är bröderna Dunkel.

Nu debuterar Erik Dunkel som soloartist under namnet Bergman-Wasa. Namnet är hämtat från Stures roman Den galopperande svensken och handlar om en man som skriver nationalsånger åt nybildade stater och förför kvinnor på löpande band. Boken är en modern klassiker som nyligen översatts till norska och har kommit i hela fyra svenska utgåvor och i otaliga upplagor.

Sture Dahlström har även fått ge namn åt flera av Eriks och broderns Joel Dunkels band, t ex Caotico (Dahlströms alterego i romanen Cyklonmannen) och Joels nuvarande soloprojekt Blondino.

Litterära händelser presenterar Bergman-Wasa: Lyssna och njut!

Senaste inläggen