Home

 • Dick Harrison: Första världskriget

  Dick Harrison river på 182 sidor av hela Första världskriget i sin bok med samma namn. Det är ett risktagande. För att hinna med allt detta är det förstås lätt att texten liknar något hämtat från Wikipedia.

  Räkna med en viss rallykänsla när Harrison går igenom det instabila läget i Europa på 1910-talet, skotten i Sarajevo, västfronten, skyttegravarnas helvete, östfronten, kriget på Balkan, de italienska fronterna, folkmorden av armenier i Osmanska riket (hundratusentals, kanske över en miljon mördade), krigen i Asien och Oceanien, Afrika, östfronten, sjökrigen (bl a med ubåtar), Rysslands kollaps efter ryska revolutionen, de sista offensiverna i Europa då USA kom till undsättning med ett par miljoner soldater, den tyska revolutionen, Versaillesfreden (historiens sämsta fred) och ovanpå de alla fortsättningskrig.

  De blir förstås svårt att landa i en text med så få sidor om ett så stort ämne. Inte blir det lättare av att det saknas kartor i boken. Men det hela uppvägs av att man är i trygga händer. Det här är en ciceron som kan sitt jobb och som trots det begränsade omfånget inte drar sig för att även förklara orsaker och följdverkningar.

  En intressant, lättläst bok för den som vill ha en introduktions- eller repetitionskurs av ett av alla dessa fullständigt vansinniga krig som människan ställt till med. Antal militära dödsfall uppgick till omkring 10 miljoner. Nästan lika många civila.

 • Jamaica Kincaid: Lucy

  Jamaica Kincaid: LucyJamaica Kincaids roman Lucy handlar om nittonåriga Lucy som kommer från en liten karibisk ö till USA för att att jobba som barnflicka. Hon hamnar hos överklassfamiljen Lewis och Mariah och deras fyra barn. Lucy bär på ilska mot sina föräldrar och sitt enkla ursprung. Nu byter hon värld. Hennes bitterhet kontrasteras mot det hon upplever i det nya landet och den nya familjen som också den är på väg att bryta samman.

  ”Jag vakade över dessa fyra flickor när vi stod i gathörnet och väntade på att gatljuset skulle slå om; jag satt med dem på stranden; jag satt i köket med det evinnerliga solskenet strömmande in genom fönstret med Mariah, och vi drack kaffe som hon lärt sig laga i Frankrike, och jag försökte reda ut för mig själv, genom att prata med Mariah, hur jag kommit att att känna mig så som jag känner mig än idag.”

  Lucy är en lika lättläst som snabbläst och välskriven jagroman om en ung kvinna som försöker förstå sina känslor, sig själv och den alltid lika undflyende kärleken: ”Jag önskar att jag kunde älska någon så högt att jag bara dog.”

  Förlag: Tranan. Översättare: Lena Fagerström. Boken finns som pocket.

   

 • Kerstin Ekman: löpa varg

  Löpa vargKerstin Ekmans roman Löpa varg handlar om en gammal jägare i norra Hälsingland. Ulf Norrstig, pensionerad jägmästare, tidigare anställd vid skogsstyrelsen, som fyller sjuttio år, har problem med hjärtat och tar nitroglycerin mot anginan. Han är med sina hälsoproblem inte längre lämplig som jaktledare och det är ett hårt slag för honom.

  Han möter en varg i skogen och den får honom att fundera över livet. Han har saker att skämmas över i sitt förflutna. Hur han som ung man på sitt jobb i Skogsstyrelsen varit med om att fatta en rad olyckliga beslut, som till exempel när man på sjuttiotalet rensade skogen med det numera förbjudna miljögiftet hormoslyr. Han läser även om sin gamla favoritbok, Turgenjevs En jägares dagbok, och sina egna jaktdagböcker. Denna retrospektion förklarar hans vägval i det dramatiska slutet av boken.

  Löpa varg är förstås ett inlägg i vargdebatten. Ulf Norrstigs jägarkollegor vill inget hellre än att döda den ensamma varghannen som strövar omkring i trakten. Ulf tänker på ett annat vis.

  Kerstin Ekman är en av få svenska författare som kommer undan med långsamt tempo och små gester. Det är berömvärt och fungerar fint rakt genom berättelsen. Många andra författare förlorar sina läsare om de inte letar mer i berättarkonstens vapenarsenal.

 • Geografins makt

  Tim Marshalls geopolitiska bok Geografins makt : Tio kartor som förklarar världen berättar om hur geografin har format och fortfarande formar vår värld. Det är en lättläst bok som siktar in sig på en bred läsekrets. Den har legat på New York Times bestsellerlista och har sålt i över en miljon exemplar. Boken kom ursprungligen 2015 på engelska, vissa uppdateringar gjordes 2018. Nu finns den på svenska som pocket.

  Med utgångspunkt i tio kartor går Marshall igenom världsläget, både historiskt och hyfsat dagsaktuellt: Ryssland, Kina, USA, Västeuropa, Afrika, Mellanöstern, Indien och Pakistan, Korea och Japan, Latinamerika och avslutningsvis Arktis.

  Geografin formar länder. Floder, berg och hav blir naturliga gränser. Markförhållanden präglar invånarna. De präglar också politiken, den sociala utvecklingen och mycket annat. Afrika och Mellanöstern delades en gång i tiden upp av kolonialherrarna med hjälp av linjal och dessa fiktiva gränser ställer till med oreda än i våra dagar. Naturliga gränser kan också ställa till med problem. Ryssland och Kina har svårt att nå ut till världshaven på grund av sitt geografiskt inträngda läge, Japan saknar naturtillgångar, många av Afrikas länder saknar naturliga hamnar, och så vidare.

  Boken handlar mycket om försvarstänkande och vapenskrammel och är en mindre lustig påminnelse om hur skör världsfreden är. Den avslutande delen om Arktis smältande isar och alla naturtillgångar som ligger dolda därunder siar om framtida besittningskriser. Tidigare har Arktis rikedomar, bl a naturgas och olja, bara varit teoretiskt tillgängliga, nu närmar sig tiden för storskaligt utvinnande. Marshall snabbspolar också till det nya Kalla kriget, som till stor del kommer att utspela sig där. Ryssland storsatsar på ett helt annat sätt än vad USA än så länge gör, men det är bara en tidsfråga innan jätten i väst vaknar till. Andra länder gör också anspråk på sin del av det rika bytet. Det kommer ställa till med stora problem.

  En intressant och välskriven grundkurs i geografins makt. En bok för alla och envar.

   

   

 • Abdulrazek Gurnah 2021 års Nobelprisvinnare i Litteratur

  Litterära händelser gratulerar Abdulrazek Gurnah till Nobelpriset i litteratur. Första svarta författaren sedan 1993, då Toni Morrison fick det. Grattis även till Celanders förlag i Lund. För åttonde gången på tio år står ett av Sveriges småförlag för utgivningen av Nobelprisvinnaren. 

  På svenska finns Paradiset (2012) och Den sista gåvan (2015) utgiven.

 • Delia Owens: Där kräftorna sjunger

  Där kräftorna sjunger Delia Owens, zoologen som blev bestsellerförfattare i och med sin debutroman Där kräftorna sjunger (Where the crawads Sing) kommer antagligen få uppleva att hennes verk även gör succé som film. Boken är nämligen som gjord för vita duken. Spännande från första sekund, med den stackars lilla träskflickan som lämnas ensam åt sitt öde i träsklandskapet och som mot alla odds blir en framgångsrik forskare utan en enda dags skolgång.

  I Sverige har boken fått blandat mottagande. Lite väl enkel för den som vill ha en mer litterärt raffinerad historia. Älskad av den som vill ha en enkel bladvändare.

  Filmen kommer att gå upp på biograferna 2021. Regissör Olivia Newman och med Daisy Edgar-Jones som den vuxna Kya.

  Litterära händelser kommer att följa projektet.

   

 • Dekius Lack: Karl Marx i New York

  Ny roman av Dekius Lack: Ung man från Sverige reser till New York med drömmar om att göra världen mer rättvis. Redan första dagen stötar han ihop med en svenskbördig ung kvinna under dramatiska former. Av en händelse kommer de att träffas igen när han fått jobb som lågavlönad chaufför.

  Han tillbringar mycket tid i ett fikarum långt nere i underjorden på en skyskrapas bensinångande garageplan. Vad han inte vet är att den unga kvinnan är ägare till ett av världens största företagskonglomerat och huserar i samma skyskrapa, men på den allra högsta våningen. Vad han heller inte vet är att det pågår ett intensivt arbete med att föra ihop henne med någon lämplig affärspartner, någon annan multimiljardär.

  Det här är en lika spännande som lågmält rolig bok om samhällets orättvisor. Det är som om Tage Danielssons Karl Bertil Johnsson äntligen har vuxit upp och blivit en ung man som är beredd att utmana i större skala än han gör varje julafton på TV.

 • Anne Franks dagbok – oavkortad

  Jag har läst Anne Franks dagbok på nytt. En av världslitteraturens mest gripande skildringar. Numera är det den oavkortade utgåvan som gäller. Trettio procent text har tillkommit. Delar som lyfts ur av henne själv (när hon alldeles mot slutet började renskriva dagboksanteckningarna), hennes pappa (när han översatte den åt familjens tyska släktingar efter kriget) eller redigerades bort av utgivande förlag finns nu med i en uppdaterad version som bygger på den holländska textkritiska utgåvan (De dagboeken van Anne Frank).

  Dagboken är egentligen fem skrivböcker med diverse lösa blad. En del anteckningar, speciellt från 1943, har gått förlorade. I den nya utökade versionen fördjupas relationerna mellan de gömda, Annes irritation och kritik av sin mamma censureras inte längre. Ej heller hennes sexuella uppvaknande.

  Om alla turerna kring dagboken står att läsa i Per Holmers exemplariska efterord. För den som är sugen på en riktig djupdykning i ämnet finns den holländska 800-sidiga textkritiska utgåvan med alla originalanteckningar inkluderade.

  Anne Frank i korthet: Hon föddes 1929, sommaren 1942 gömde sig hennes familj tillsammans med fyra andra judar på de två övre våningarna (plus en vind) i ett gårdshus i det tyskockuperade Amsterdam. Anne var då tretton år och i dagboken får vi följa henne under två år, innan gömstället avslöjades. Hon dog i koncentrationslägret Bergen-Belsen tre månader före sin sextonårsdag.

 • Allt jag fått lära mig

  Tara Westovers självbiografiska Allt jag har fått lära mig har mycket gemensamt med Joyce Carol Oates roman Mitt liv som råtta, som tidigare recenserats på Litterära händelser. Båda böcker skildrar hur en syster förskjuts av sin familj när hon agerar visselblåsare. I båda böckerna gäller det brodersproblem, i båda böckerna är det svårt att få föräldrarna att förstå vidden av det hemska som har hänt.

  Tara Westover har vuxit upp i en mormonfamilj. En sjubarnsfamilj som styrs av en bipolär pappa som ser staten som den stora fienden i väntan på Undergången och Domens dag. Det gäller att förbereda sig. Familjen har en skrot och en byggfirma, och är hängivna preppers. De köper vapen, även grovkalibriga vapen lämpliga att skjuta ner statens helikoptrar. Taras far är minst sagt besvärlig, men hennes bror är ännu värre. Brodern är en farlig psykopat som alla är livrädda för och det blir en kamp som driver den självbiografiska berättelsen gastkramande framåt. Tara är sjutton år när hon för första gången sätter sig i skolbänken på riktigt. Hon har lyckats ta sig från hemmet, kommit in på college, men hennes homeschooling har lämnat astronomiska kunskapsluckor efter sig, något som hon tvingas att fort ta igen för att få fortsätta utbildningen. Hon vet t ex ingenting om Förintelsen under andra världskriget – aldrig hört talas om den.

  En mycket spännande självbiografi om hur det kan vara att växa upp i det amerikanska samhällets utkant.

 • Arne Norlin: Europas försvunna kungahus

  Arne Norlins bok Europas försvunna kungahus är en mycket intressant genomgång av alla europeiska kungahus som försvunnit under de senaste drygt hundra åren. Idag finns åtta monarkier kvar i Europa: Sverige, Norge, Danmark, England, Spanien, Nederländerna, Belgien och Luxemburg. 1910 fanns ytterligare tretton (beroende på hur man räknar). Det innebär också att det finns en hel del kungasläkter som fortfarande bär på tronpretendenter.

  Boken går igenom dessa förlorade monarkier. Kungar som mördas, kungar som avrättas (dit räknas den ryska tsarfamiljen), kungar som avsätts, kungar som går i exil. Sammantaget blir det en lång rad europeiska kungaätter som blivit förvildade. En del utfattiga och så gott som glömda, andra har fått med sig stora förmögenheter när de kastats ut från sina respektive länder. Vissa av dem kanske till och med kan återinsättas, som Montenegros prins Nikola (en pensionerad arkitekt). Landets parlament har röstat fram en lag som bl a gör klart att det var olagligt att avskaffa monarkin 1918. Även Serbiens kronprins Alexander har sett ett ökat stöd för monarkin. 2001 fick han tillbaka sitt medborgarskap, vilket ses som ett första steg. Kungar som förlorat sin krona är nämligen sällan välkomna att stanna i sitt land. Även Rumäniens Margareta kan stå på tur. Hon har redan lyckats med konststycket att vara ”drottning” i en republik. Hennes ceremoniella uppgifter påminner idag om vår egen Carl XVI Gustafs. Särskilt konstig är hennes ställning med tanke på att det under monarkins tid enbart fanns manlig tronföljd.

  Vissa länder har haft det extra krångligt på tronen. Greklands kungar har haft resväskans som viktigaste utrustningsdetalj, konstaterar Norlin. Monarkins förste kung, Otto I, tvingades avgå efter en militärkupp 1862. Konstantin II tvingades abdikera två gånger. Hans son Georg II skickades iväg hela tre gånger. Republiken som därefter bildades hade tjugotre regeringar, tretton statskupper och en diktatur på drygt tio år. Monarkin kom och gick, men röstades slutligen (för alltid?) bort i samband med juntans fall 1974.

  Det finns stora pengar inblandade i dessa kungliga öden. Slott och förmögenheter som har lett till många juridiska turer under senaste seklet. Flera av dessa republiker har dessutom lämnat kungar som aldrig abdikerat efter sig. Kungar som kräver ersättning. Det finns även andra problem för många tronpretendenter. Eftersom ofta lång tid har gått sedan monarkins avskaffande har släktträden hunnit förgrena sig. Frankrike har till exempel tre ”officiella” tronpretendenter.

  Arne Norlins bok svämmar över av intressanta historier om dessa kungliga öden och äventyr. Finlands tid som självständig monarki var till exempel särskilt kort. Den 9 oktober 1918 beslöt lantdagen att välja den tyska prinsen Fredrik Karl av Hessen till finsk kung. Redan den 14 december abdikerade han eftersom Tyskland förlorat första världskriget och västmakterna inte accepterade en tysk prins. Kungen hann inte ens komma till sitt nya land.

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier